27.6.15

WSJ: Πιθανό να μην εγκριθεί η ολιγοήμερη παράταση...

Óõíåäñßáóç ôïõ Eurogroup ôçí ÄåõôÝñá 11 ÌáÀïõ 2015, óôéò ÂñõîÝëëåò.
(EUROKINISSI/Å.Å.)Τι θα περιλαμβάνει -αν πραγματοποιηθεί- ενα plan B...
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην δεχθούν οι Ευρωπαίοι την ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι την Κυριακή 5 Ιουλίου που θα γίνει το δημοψήφισμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα...
συζητήσουν τις εναλλακτικές λύσεις έναντι της παροχής επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα στη σημερινή τους συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το πρώτο βήμα στο επονομαζόμενο «Plan B» των πιστωτών πιθανότατα θα είναι η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να αποτραπεί ένα bank run, σημειώνουν οι αξιωματούχοι, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Κύπρου.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η WSJ, σε αντίθεση με την Κύπρο, που επέβαλε τους ελέγχους αυτούς στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

Το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού πακέτου διάσωσης λήγει την Τρίτη, την ίδια ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 1,5 δις. ευρώ στο ΔΝΤ. Η αποτυχία αποπληρωμής του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος που θα κατέληγε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως θα ζητήσει μικρή παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όμως, όπως επισημαίνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η παράταση αυτή απαιτεί ομόφωνη απόφαση και από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς και υπερψήφιση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: