16.6.15

Sueddeutsche Zeitung: Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο...

Μόνο εάν οι πιστωτές αποποιηθούν ένα μέρος των απαιτήσεων τους θα μπορέσει η Ελλάδα να...
σταθεί και πάλι στα πόδια της, σύμφωνα με το κεντρικό άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.

"Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο", είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου που φιλοξενεί η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο "κούρεμα" του χρέους και συμφωνεί με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ πως είναι απαραίτητο. Μόνο εάν οι πιστωτές αποποιηθούν ένα μέρος των απαιτήσεων τους, θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Ωστόσο, ένα κούρεμα από μόνο του δεν είναι αρκετό. Εάν οι Έλληνες και οι πολιτικοί τους διαιωνίσουν την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα και διατηρήσουν έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα ή συνεχίσουν να συλλέγουν απρόσεκτα τους φόρους τους, τότε θα βρεθούν σύντομα ξανά αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα και μετά το κούρεμα.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αρχή, τονίζει ο αρθρογράφος και ξεχωρίζει δύο ζητήματα που θα ανακύψουν τις επόμενες δραματικές ημέρες: αν οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία για μια φρέσκια αρχή και αν η νέα αυτή η αρχή θα γίνει με όρους που θα δεχτεί και η Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ΥΠΟΙΚ του θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν με δεσμευτικό και αξιόπιστο τρόπο τι θα κάνουν για να εξυγιάνουν τον προϋπολογισμό της χώρας, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να εισπράξουν φόρους. Την ίδια στιγμή οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια και να απαλλάξουν την Ελλάδα από ένα μέρος του χρέους. Ένα τέτοιο haircut δεν θα γίνει μέσα σε λίγες ημέρες –απαιτεί λεπτομερείς διαπραγματεύσεις. Κάτι που γνωρίζει καλύτερα από όλους η γερμανική κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί η Γερμανία απαλλάχθηκε τέσσερις φορές από ένα μέρος του χρέους της τον περασμένο αιώνα. Η χώρα επωφελήθηκε τρομερά, κάτι που φαίνεται να ξεχνούν όλοι όσοι καταδικάζουν την Ελλάδα και δρομολογούν την έξοδό της από την Ευρωζώνη...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: