26.6.15

"Κούρεμα" του ελληνικού χρέους ζητά κορυφαίο στέλεχος του SPD...

"Η Ελλάδα θα δει φως στο τέλος του τούνελ μόνο αν της δοθεί η ευκαιρία"...

Επείγουσα θεωρεί μια αισθητή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Άξελ Σέφερ.
Σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung, ο Σέφερ υποστήριξε...
ότι «η αναδιάρθρωση (του χρέους) της Ελλάδας δεν επιτρέπεται να είναι ταμπού», αποκλίνοντας έτσι από την επίσημη θέση του κόμματός του, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν έχει νόημα η διαγραφή του χρέους, αν δημιουργηθούν αμέσως μετά ξανά νέα χρέη, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται.

Ο Σέφερ είπε επίσης ότι η Ελλάδα «θα δει φως στο τέλος του τούνελ μόνο αν της δοθεί η ευκαιρία». Επικρίνει μάλιστα ως ανεπαρκή την πολιτική σωτηρίας που ακολουθεί μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση. «Μόνο με τα μονίμως απαιτούμενα μέτρα (περικοπών) στον προϋπολογισμό (της Ελλάδας) δεν δημιουργούνται ούτε αισιοδοξία, ούτε επενδύσεις», ανέφερε.

Υπενθύμισε δε ότι και η Γερμανία κέρδισε από τη διαγραφή του χρέους της το 1953. «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, παρόλο που η κατάσταση ήταν διαφορετική και είναι και τώρα διαφορετική, η Γερμανία είχε μια δεύτερη ευκαιρία λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο. Χωρίς τη συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για τη διαγραφή του χρέους της, δεν θα είχε υπάρξει το λεγόμενο γερμανικό οικονομικό θαύμα τα επόμενα χρόνια. Οι τότε διαπραγματευτές ενήργησαν υπεύθυνα και διορατικά όταν ψήφισαν υπέρ της διαγραφής χρέους ύψους 15 δισ. μάρκων. Αυτή τη διορατικότητα και την υπευθυνότητα θα πρέπει να επιδείξουμε επίσης έναντι στην Ελλάδα».

Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι ο Σέφερ δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ζητά εδώ και μήνες την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί οικονομικά μόνη στα πόδια της.

Κατά την εφημερίδα, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αυτή την υποχρέωση από το τέλος του 2012: Είχαν υποσχεθεί κατά την υπογραφή του δεύτερου πακέτου βοήθειας, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, να εξετάσουν στο τέλος πως μπορεί να ελαφρυνθεί η εξυπηρέτηση του χρέους...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: