3.6.15

Reuters: Η ΕΚΤ θα αναγκάσει την Ελλάδα να αποδεχθεί μια συμφωνία...

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό και είναι πιθανόν, σύμφωνα με το "Reuters" να προτρέψει την Ελλάδα να αποδεχθεί τη νέα πρόταση των πιστωτών της για να έχει...
πρόσβαση σε νέα οικονομική βοήθεια.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του για την χώρα μας το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη, αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων να γίνει στις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, αν και ο Μάριο Ντράγκι δεν δεν θα είναι πρόθυμος να συζητήσει για την Ελλάδα, ίσως δυσκολευτεί να αποφύγει το θέμα, μία ημέρα αφότου οι πιστωτές της Ελλάδας χάραξαν τις γραμμές μιας συμφωνίας σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και να απελευθερωθεί η βοήθεια προτού η χώρα ξεμείνει από ρευστό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει στείλει μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης στους διεθνείς πιστωτές της, καλώντας τους να είναι ρεαλιστές και να την αποδεχθούν, αλλά οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν πως το ελληνικό κείμενο ήταν ανεπαρκές και όχι επισήμως στο τραπέζι. 

Το Reuters σημειώνει ακόμη ότι η Αθήνα θα ξεμείνει από λεφτά αυτό τον μήνα χωρίς μια συμφωνία, προσθέτοντας πως αν και ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας να εντείνει τις πιέσεις σε άλλες ευάλωτες οικονομίες, είναι χαμηλότερος από ό,τι στη διάρκεια των προηγουμένων διασώσεων.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και να υποστηρίξει έναν σταθερό ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης. Ο αποπληθωρισμός έχει τερματισθεί, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου, και μάλιστα η αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη τον Μάιο ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη (σ.σ.: 0,3% έναντι πρόβλεψης 0,2%), υποδηλώνοντας ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός, που αποτελεί βάρος για την οικονομία και πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ, πλησιάζει στο τέλος.

Το Reuters αναφέρει ακόμη πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να υποστηρίξει ότι η αύξηση του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%, εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αγορών ομολόγων, έως τον Σεπτέμβριο του 2016 τουλάχιστον, και θα απορρίψει για τον λόγο αυτό κάθε σκέψη για μία μείωση ή πρόωρο τερματισμό του προγράμματος αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: