24.6.15

Σοκ στη Γαλλία: Η NSA "άκουγε" και "έγραφε" Ολάντ, Σαρκοζί, Σιράκ...

Σοκ στη Γαλλία: Η NSA «άκουγε» και «έγραφε» Ολάντ, Σαρκοζί, ΣιράκΑποκαλύψεις από τη Liberation σε συνεργασία με τα Wikileaks...
Σοκαρισμένη εδώ και λίγες ώρες παρακολουθεί η γαλλική κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Liberation και της ιστοσελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart, οι οποίοι επικαλούμενοι πληροφορίες από...
τον ιστότοπο Wikileaks υποστηρίζει ότι η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε από το 2006 έως το 2012 και τους τρεις προέδρου της Γαλλίας της συγκεκριμένης περιόδου (Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ).

Μπορεί οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί να μην περιέχουν μεγάλη σημασίας κρατικά μυστικά αλλά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης της NSA, η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε αποκαλυφθεί ότι παρακολουθούσε και την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο φάκελος με το κωδικό όνομα “Espionnage Elysée” (κατασκοπεύστε το Ελιζέ) ήταν «άκρως απόρρητος» και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Liberation «περιέχει έγγραφα στα οποία αναφέρονται οι "επιλογές" από τη λίστα των στόχων και λεπτομέρειες από τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων αρκετών αξιωματούχων που φτάνουν μέχρι το απευθείας κινητό τηλέφωνο του προέδρου της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τον Ολάντ από την πρώτη στιγμή της εκλογής του το 2012.

«Για δέκα χρόνια οι ΗΠΑ άκουγαν τους Γάλλους προέδρους. Στα πέντε έγγραφα που δημοσιεύουμε, τα τέσσερα είναι κατηγορίας G, κατηγορία που αφορά έγγραφα πολύ ευαίσθητου περιεχομένου, άλλα είναι κατηγορίας NF, με περιεχόμενο δηλαδή που δεν πρέπει να έρθει σε γνώση ξένων κυβερνήσεων, και τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη αντικείμενο υποκλοπής» γράφει η ιστοσελίδα Mediapart .

Το Ελιζέ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο περάν του ότι ερευνά «τι περιλαμβάνει η υπόθεση». Κύκλοι του πρώην προεδρου Νικολά Σαρκοζί διέρρευσαν σε δημοσιογράφους ότι «η κατασκοπεία είναι απαράδεκτη ως γενικός κανόνας, ακόμα περισσότερο δε ανάμεσα σε κατασκόπους».

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας για το πρωί της Τετάρτης.

Από την πλευρά του ο Λευκος Οίκος διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: