8.6.15

Moody's: Αυξάνεται ο κίνδυνος για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων...

Moody
Στην εκτίμηση ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων (capital controls) στην κίνηση κεφαλαίων προχώρησε η Moody's.

Ο...
οίκος Moody's σημειώνει πως συνέχιση των εκροών καταθέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι ελληνικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που ξεκαθαρίζει θα ήταν αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως σημειώνει, τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις, πως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

«Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα αύξαναν την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος.

Η Moody's εκτιμά πως υπήρξε σημαντική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες και τον Μάιο, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας.

Ο οίκος υπολογίζει πως ο ELA έχει αυξηθεί στα περίπου 78 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, έναντι του ορίου των 80,7 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, περιλαμβανομένων των επιπλέον 500 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα. 

Όπως αναφέρει, αν και εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιπλέον collateral περίπου 35 δισ. ευρώ σε ρευστό, ωστόσο ο κίνδυνος της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων έχει αυξηθεί σημαντικά. Τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις -όπως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: