22.6.15

Mπροστά στο μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι"...

...o Τσίπρας κι η Ευρώπη...
Με έσχατες γραμμές άμυνας συντάξεις, μισθούς και λύση για το χρέος ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται απόψε στην πιο μεγάλη, ίσως, ευρωπαϊκή αναμέτρηση από καταβολής ευρώ – μια αναμέτρηση βαθιά πολιτική, στην οποία όμως...
η Ελλάδα οδεύει, δυστυχώς, με όρους συντριπτικών εκβιασμών και ασφυξίας.


Το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» του έλληνα πρωθυπουργού θα ειπωθεί υπό την ευθεία απειλή για κλειστές τράπεζες από αύριο, για «έξωση» από το ευρώ και για «οικονομικό χάος», και με ένα συντεταγμένα εχθρικό πολιτικό κατεστημένο εντός και εκτός συνόρων. Η μάχη δεν είναι μάχη αριθμών – «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το δημοσιονομικό» επανέλαβε χθες, επί ματαίω, για πολλοστή φορά ο Πολ Κρούγκμαν, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρυ Σάμερς έγραψε ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποστεί «τη μεγαλύτερη λιτότητα από κάθε άλλο βιομηχανικό κράτος από την περίοδο της Μεγάλης Υφεσης». Η μάχη είναι βαθιά πολιτική και έχει ως απροκάλυπτο στόχο της να καταπνιγεί εν τη γεννέσει του και να αποτραπεί ένα αριστερό «ντόμινο» στην Ευρώπη: Η ίδια η ΕΚΤ «εργάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαταστήσει μια άλλη», έγραψε χαρακτηριστικά και ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέημς Γκαλμπρέηθ.

Με απολύτως καθαρές αυτές τις κυνικές αλήθειες η επιλογή της μη ρήξης του Αλέξη Τσίπρα θα απαιτήσει σήμερα τιτάνια προσπάθεια για να παραμείνει στο πλαίσιο του «έντιμου» και, κυρίως, του κοινωνικά βιώσιμου και ανεκτού συμβιβασμού. Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες κομίζοντας τις έσχατες δυνατές υποχωρήσεις για την επίτευξη συμφωνίας – υποχωρήσεις, που εστιάζουν κυρίως στους φόρους για να διασωθούν μισθοί και συντάξεις.

Τα τελευταία μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο – και η… λογική μαζί – λένε ότι αυτό το νέο σχέδιο αντιπροτάσεων της ελληνικής πλευράς γίνεται αποδεκτό επί της αρχής του από την ευρωπαϊκή πτέρυγα των πιστωτών και το τελικό και μεγάλο πολιτικό παζάρι θα γίνει με το ΔΝΤ. Καθοριστικής σημασίας υπό αυτά τα δεδομένα θα είναι η πενταμερής συνάντηση που θα έχει πριν από τη σύνοδο ο πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία, άλλωστε,που είχαν χθες η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ φέρονται να κατέστησαν σαφές στον Αλέξης Τσίπρα, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας πρέπει να έχει κλείσει πριν από την βραδυνή σύνοδο κορυφής.

Σ’ αυτό καθ΄αυτό το τραπέζι της συνόδου – κι εφόσον προηγουμένως έχει δοθεί το «πράσινο φως» από EuroWorkingGroup, Eurogroup και πενταμερή – τα βασικά θέματα θα είναι δύο: Το πλάισιο που θα αφορά την αντιμετώπιση του χρέους και το τρίτο «πακέτο» προς την Ελλάδας, καθώς και η μορφή της συμφωνίας απεμπλοκής.

Η ελληνική πλευρά, ως προς τη μορφή της απεμπλοκής, φέρεται να συζητά και το σενάριο μιας ενδεχόμενης παράτασης – κατά προτίμηση εξάμηνης -, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτή θα έχει τη μορφή «συμφωνίας-γέφυρας» και θα δίνει στην κυβέρνηση χρηματοδοτική και πολιτική ανάσα για να υλοποιήσει βασικές πτυχές του προγράμματός της. Εν ολίγοις, και όπως έλεγαν έως αργά χθες κυβερνητικά στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αποδεχθεί και απλή «παράταση ασφυξίας» που απλώς θα καλύπτει θα παρέχει χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των δόσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Το μήνυμα αυτό έχει μετέφερε ήδη από χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους τρεις ηγέτες ότι «η λύση πρέπει να είναι οριστική και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος».

Όλα αυτά, βεβαίως, είναι σενάρια που θα ισχύσουν εάν, όντως, προηγουμένως έχει επέλθει η πολιτική συμφωνία επί της «αριθμητικής και της λογιστικής» κι εάν δεν προκύψει, ένας ακόμη, τορπιλισμός από πλευράς ΔΝΤ. Σ’ αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα έχει αποφασίσει να δώσει τροφή στους ιστορικούς του μέλλοντος για το πώς και γιατί αποφασίστηκε η δολοφονία μιας χώρας και, μαζί, και του ευρώ…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: