8.6.15

Ο Τσίπρας έχασε την υποστήριξη του Γιουνκέρ, λέει η "Le Monde"...

Le Monde: Ο Τσίπρας έχασε την υποστήριξη του ΓιουνκέρΓια «ελάχιστη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία τονίζει ότι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε... ότι είπε ψέματα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται απογοητευμένος από την σχέση του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έχει χειροτερέψει, καθώς, όπως αναφέρεται, ο Τσίπρας δεν σεβάστηκε έναν από τους σπάνιους υποστηρικτές που είχε. 

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι του είπε ψέματα στις Βρυξέλλες στην συναντήσή τους την προηγούμενη Τετάρτη, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο απέρριψε και την Παρασκευή κατά την ομιλία του στην βουλή, όταν αποκάλεσε τους δημιουργούς του, τους δανειστές δηλαδή «παράλογους».

'Οπως φέρεται να έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ:

Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση την Τετάρτη 3 Ιουνίου γιατί η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε κατάσταση να διαπραγματευθεί. Ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε να μου παρουσιάσει μία εναλλακτική πρόταση πριν από το βράδυ της Πέμπτης. Μετά μου υποσχέθηκε να μου την παρουσιάσει την Παρασκευή. Το Σάββατο ήθελε να μου τηλεφωνήσει, αλλά δεν είχα λάβει ακόμη την πρότασή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Αρκετά θυμωμένος ο πρόεδρος της Κομισιόν, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή την Παρασκευή», επειδή «παρουσίασε την πρόταση των δανειστών ως τελεσίγραφο, ενώ αυτό δεν ίσχυε». 

Η εφημερίδα, επίσης, προσθέτει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επεσημανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση των τριών θεσμών σαν να ήταν μόνο δική του.

'Οπως τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής :

Ξέρει πολύ καλά ότι δεν ήταν έτσι και ξέρει επίσης ότι στη διάρκεια της συνάντησης μας την Τετάρτη ήμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε τα κύρια σημεία διαφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς. Ο κ. Τσίπρας ήταν φίλος μου και παραμένει ακόμη, αλλά αν θέλει κάποιος να διατηρήσει μια φιλία πρέπει να σέβεται ένα μίνιμουμ κανόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: