20.6.15

Ολλανδία: Η χώρα που εξάγει το know how στα start ups...

Όταν ο Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα, Γιαν Φέρστεϊχ, έπαιρνε την απόφαση να δημιουργήσει το Orange Grove για την στήριξη των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, μάλλον ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Ταξιδεύοντας στη... χώρα της τουλίπας αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι η επιχειρηματικότητα είναι η ατμομηχανή της και τα start ups είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια μόδα. 
 
Η Ολλανδία είναι όγδοη πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο και η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Πάνω από το 11% του εργαζόμενου πληθυσμού είναι επιχειρηματίες. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό και την κατατάσσει τρίτη στον κόσμο μετά την Αυστραλία και τον Καναδά. Με βάση τον δείκτη καινοτομίας Global Innovation Index η Ολλανδία είναι πέμπτη στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν υπάρχει θεσμός που να μην υποστηρίζει τα start ups όχι μόνο στο εσωτερικό της Ολλανδίας αλλά και ως επενδύσεις στο εξωτερικό. Κράτος, δήμοι, πανεπιστήμια, πολυεθνικές, ακόμη και τα μουσεία καλωσορίζουν την νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα με κεντρική φιλοδοξία τη δημιουργία των εταιρειών που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον.

Κάτω στο Ρότερνταμ… στο λιμάνι

Στο Ρότερνταμ χτυπάει η καρδιά της ολλανδικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης μεταμορφώνεται σε μια περιοχή με εξαιρετικά ποιοτικό επιχειρηματικό κλίμα. Δεν εξυπηρετεί πλέον μόνο τις εμπορικές συναλλαγές και τις μεταφορές. Οι εγκαταστάσεις του, εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης, αποτελούν πόλο έλξης για πολλές νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις – ειδικά στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας - αλλά και για πλήθος ερευνητικών ινστιτούτων.



Η πόλη του Ρότερνταμ σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες αλλά και τη διοικούσα αρχή του λιμανιού αναμορφώνει μια μεγάλη έκταση στο λιμάνι. Οι αποβάθρες της Μ4Η, όπως ονομάζεται, μετατρέπονται σε μια περιοχή μοντέρνα, κατοικήσιμη και πλήρως επιχειρηματική με κυρίαρχους τους τομείς της καθαρής ενέργειας, της ιατρικής τεχνολογίας, της εστίασης και της οικονομίας.  Συνεδριακοί και πολιτιστικοί χώροι δημιουργούνται για να προσελκύσουν νέους επιχειρηματίες και επενδυτές. Ένα πλωτό πάρκο και μια πλωτή φάρμα βρίσκονται στα σκαριά δίνοντας άλλον αέρα στην περιοχή. Λειτουργεί επίσης τράπεζα τροφίμων. Πρόκειται για μια περιοχή που διαμορφώνεται ειδικά για να υποδεχτεί τα start ups.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Αγγελικής Δημοπούλου, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: