12.6.15

"Guardian": ΔΝΤ αλά Dirty Harry σε Τσίπρα - «Νιώθεις τυχερός αλητάκο;»...

ΔΝΤ προς Αλέξη Τσίπρα: Αισθάνεσαι τυχερός, αλήτη; (Video) - MediaBINTEO...
«Αποσύροντας την διαπραγματευτική του ομάδα από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να αποφασίσει αν μπορεί να αντέξει οικονομικά, να συνεχίσει το παζάρι», αναφέρει ο "Guardian" σε ανάλυσή του για τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και...
την διαμάχη ελληνικής κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μάλιστα, ο βρετανικός "Guardian", επιλέγει να παρουσιάσει την κόντρα, χρησιμοποιώντας την περίφημη ατάκα του Κλιντ Ίστγουντ, ως Dirty Harry.

«Πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μια ερώτηση. Αισθάνομαι τυχερός; Λοιπόν, αισθάνεσαι, αλήτη;». Η ατάκα αυτή –λέει ο Guardian- σου έρχεται στο μυαλό, την ώρα που ανακοινώνεται ότι το ΔΝΤ αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα από τις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα του Ταμείου, είναι λακωνικό και βίαιο. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Δεν υπήρξε πρόοδος στο να γεφυρωθούν. Οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά ακόμα από την συμφωνία.

Αυτά, λοιπόν, για τα περί συμφωνίας που ακούστηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Οι μετοχές σε όλη την Ευρώπη ανέβηκαν με την ελπίδα ότι μια λύση στην κρίση είναι κοντά, όμως αυτή η αισιοδοξία διαταράχτηκε από την είδηση που έφτασε από την Ουάσινγκτον.

Το ΔΝΤ, ξεκάθαρα, υπέμεινε αρκετά. Δεν εντυπωσιάστηκε από την ελληνική πρόταση να ομαδοποιήσει και τις τέσσερις δόσεις αποπληρωμής του χρέους ενώ απογοητεύτηκε από την απροθυμία του Αλέξη Τσίπρα, να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» του, για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Αυτό, λοιπόν, είναι το ΔΝΤ που κρατά το περίστροφο στο κεφάλι του Αλέξη Τσίπρα.  Φαίνεται πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, στο σημείο που οι πιστωτές λένε στους Έλληνες «take it or leave it» (σ.σ. πάρτε το ή αφήστε το). Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν, αν το ΔΝΤ, το εννοεί.

Μέχρι στιγμής,  η οπτική της Αθήνας ήταν πως η τρόικα –την οποία συνθέτους το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- μπλόφαρε. Η εν λόγω οπτική λέει ακόμα πως πάντα υπάρχει χώρος για λίγο ακόμα παζάρεμα, πάντα υπάρχει χρόνος για μια καλύτερη συμφωνία που δεν θα περιέχει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, τον ΦΠΑ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που απαιτούνται από τους δανειστές ως αντάλλαγμα για μια νέα βοήθεια.

Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα για μια σειρά λόγους. Νομίζουν πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ανησυχούν για οτιδήποτε μπορεί να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα, καθώς αυτό θα ήταν πισωγύρισμα για την μόνη ιδέα που η Ευρώπη υλοποίησε.

Πιστεύουν πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί φοβούμενη πως ένα Grexit θα σπρώξει τον Τσίπρα στα πρόθυμα χέρια του Βλάντιμιρ Πούτιν. Και είναι ακόμα πεπεισμένοι πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα είναι στην λάθος κατεύθυνση και θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερο πόνο στον πληθυσμό που έχει υποφέρει αρκετά.

Από την δική τους πλευρά, οι δανειστές λένε πως η Ελλάδα δεν είναι πραγματικά σοβαρή σε ότι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει το 10% του ΑΕΠ στις συντάξεις, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά μέσο όρο 2%. Σε τελική ανάλυση όμως, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα «στεγνώνει» από ρευστό και θέλει να μείνει στο ευρώ.

Έχουν ανεχτεί αρκετά τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται σαν να κρατά εκείνος το 44άρι Magnum και να τους απειλεί πως θα τραβήξει τη σκανδάλη.

Αυτή η ταινία κορυφώνεται την επόμενη εβδομάδα, καταλήγει το κείμενο του Guardian.

Εδώ μπορείτε να δείτε και την σκηνή από την ταινία, στην οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα.


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: