3.6.15

FT: Πιο κοντά στο ΔΝΤ η πρόταση των δανειστών στην Αθήνα...

FT: Πιο κοντά στο ΔΝΤ η πρόταση των δανειστών στην ΑθήναΠιο κοντά στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι το κείμενο που θα σταλεί στην Αθήνα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times που για άλλη μια φορά...
φιλοξενούν στο πρωτοσελίδό τους τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Όπως γράφουν ο Πίτερ Σπίγκελ από τις Βρυξέλλες και η Κερίν Χόουπ από την Αθήνα «οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική στάση της Κομισιόν».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι δανειστές επιμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μεσοπρόθεσμα, πρόταση που δημιουργεί την ανησυχία σε ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης ότι η Αθήνα μπορεί να απορρίψει την πρόταση καθώς έχει ζητήσει πολύ μικρότερα πλεονάσματα.

Κατά τους FT «εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ένα πιο εκτενές staff level agreement».

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ σε ενημέρωση προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ φέρεται να είπε ότι είναι ώρα της Ελλάδας να αποφασίσει.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να εισχωρήσει σε λεπτομέρειες «πλατιάζοντας» αλλά τρεις φορές επανέλαβε ότι «η ευθύνη είναι στους Έλληνες».

Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας.

Το κείμενο των Financial Times έχει ως εξής:

Οι πιστωτές της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σχέδιο διάσωσης ως το τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα απαιτεί δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ βοήθειας που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη.

Οι προτάσεις, που σχεδιάστηκαν από τους τρεις ελεγκτές της χώρες μετά από εβδομάδες εσωτερικών διενέξεων για το πόσο σκληροί πρέπει να φανούν απέναντι στην Αθήνα, θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα την Τετάρτη.

Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν με την Ελλάδα πριν την Παρασκευή, όταν θα πρέπει να καταβάλλει 300 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν πως πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα να απορρίψει το σχέδιο. Θα απαιτεί από την Αθήνα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα – έσοδα μείον δαπανών χωρίς τον υπολογισμό των πληρωμών για το χρέος – περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η Αθήνα έχει απαιτήσει πολύ μικρότερα πλεονάσματα.

Σε ένα σημάδι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην συμφωνήσει εύκολα με τους όρους του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως υπέβαλε την δική του ξεχωριστή πρόταση το βράδυ της Δευτέρας. «Διαπραγματευόμαστε με ένα σχέδιο και με μια στρατηγική, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία των δανειστών σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ελληνική κρίση, μετά από ένα αδιέξοδο τριών μηνών και περισσότερο, το οποίο καθορίστηκε από τις διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν για το πόσα πρέπει να κάνει η Αθήνα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να θέσει και πάλι υπό έλεγχο το χρέος της.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να αμφιβάλλει για την δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και συνεχίζει να ζητά διαβεβαιώσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται σε χέρια Ευρωπαίων πιστωτών – αν δεν εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ενέδωσε μετά την σύνοδο που συγκάλεσε στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ και στην οποία συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μια ακόμη πηγή με γνώση του σχεδίου αναφέρει ότι οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική στάση της Κομισιόν.

Αν και οι αξιωματούχοι από τα 19 υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν το τελευταίο σχέδιο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το προσχέδιο θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα σε υψηλότερο επίπεδο.

Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ένα πιο εκτενές staff level agreement.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroυp, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η όποια συμφωνία για εκταμίευση κεφαλαίων προς την Αθήνα ενδέχεται να είναι εβδομάδες μακριά.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν ένα τελεσίγραφο από την ευρωζώνη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να «χαλιναγωγήσει» την άκρα Αριστερά στο κόμμα του.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα θα δίνει λύση στα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Οι πιστωτές εξετάζουν ένα σχέδιο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για ολόκληρο το καλοκαίρι, ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, τα κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλάζουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν ως συμβατικό πακέτο βοήθειας, που η Αθήνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δυο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, ύψους 3,2 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στην ΕΚΤ...
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: