22.6.15

Οι FT ανακαλύπτουν μια... άλλη Ελλάδα...

Πανό στη διαδήλωση «Μένουμε Ευρώπη» στο ΣύνταγμαΣε πολυτελές ξενοδοχείο των βορείων προαστίων, σε πάρτι δίπλα στην πισίνα, με σαμπάνια, βατόμουρα, πέρλες και πούρα, εκτυλίσσεται το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας που, χωρίς άλλο προφανή σκοπό, παραθέτει...
τις ελπίδες εύπορων Ελλήνων να «μείνουν Ευρώπη».

«Ένα βράδυ, πρόσφατα, στο εύπορο βόρειο προάστιο», γράφει πολύ γλαφυρά ο Χένρι Φόι, «τα βατόμουρα επέπλεαν στα ποτήρια της σαμπάνιας και οι άνδρες με τα λινά πουκάμισα κάπνιζαν τα πούρα τους δίπλα στην πισίνα, καθώς η ελίτ της πόλης παρίστανε ότι η χώρα δεν βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, Λίγες ώρες νωρίτερα 1,6 δισ. ευρώ είχαν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες...».

Ήταν ένα πάρτι γενεθλίων όπου «πλούσιοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και κοσμικοί κουτσομπόλευαν σε χαμηλούς τόνους» για το πότε μπορεί να κλείσουν οι τράπεζες ή πότε μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί στις αναλήψεις. Και εξαπέλυαν βέλη κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγορούσαν για την επιδείνωση της κρίσης, εκφράζοντας απεγνωσμένη, διστακτική αισιοδοξία ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης τελικά θα έρθουν να τους σώσουν. 

«Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και καταστρέφει τη χώρα επειδή είναι κομμουνιστές και δεν καταλαβαίνουν την πραγματικότητα» είπε στους F.T. η Μαρία, τραπεζίτισσα στο επάγγελμα. «Αλλά πρέπει να γίνει συμφωνία. Η Ε.Ε. πρέπει να μας σώσει», συμπλήρωσε παίζοντας με το χρυσό κολιέ της. «Έτσι δεν είναι;».

Η ελληνική κοινωνία δεν ήταν τόσο διχασμένη μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς από την εποχή του εμφυλίου, γράφει ο Φόι, τονίζοντας ότι για τους εύπορους αυτής της χώρας «ζωή χωρίς το ευρώ είναι αδιανόητη», αφού το κοινό νόμισμα «τους έχει διευκολύνει να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό να σπουδάσουν και να αγοράζουν ακίνητα και είδη πολυτελείας σε άλλες χώρες της Ευρώπης». 

Μέχρι τώρα -υποστηρίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος- «η ελίτ της χώρας πίστευε ότι η πρόκληση του Τσίπρα απέναντι στους πιστωτές ήταν μια μπλόφα για να αποσπάσει περισσότερη βοήθεια από τους Ευρωπαίους ηγέτες... Τώρα όμως στο πάρτι στα βόρεια των Αθηνών ορισμένες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν και επομένως είναι έτοιμοι να κάνουν τη βουτιά στο άγνωστο με πιθανή τη χρεοκοπία, παρά να δεχθούν τον εξευτελισμό της οπισθοχώρησης και της επιβολής κι άλλων περικοπών».

«Η εργατική τάξη που δεν έχει καθόλου χρήματα για να ξοδέψει και έχει άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς... δεν έχει τίποτα να χάσει», είπε στους F.T. ο Πάτροκλος Κουδούνης, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων πολιτικού ρίσκου, Adequate. «Επομένως υποστηρίζει την κυβέρνηση και όπως σαφώς δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι μισοί εξ αυτών είναι υπέρ ενός GRexit». Ο κ. Κουδούνης ήταν ένας από αυτούς που κατέβηκε την περασμένη Πέμπτη στη διαδήλωση του «Μένουμε Ευρώπη» στην Αθήνα. Ήταν μια πράξη, παραδέχθηκε, «που δεν θα φανταζόταν ποτέ στο παρελθόν ότι θα έκανε».

«Αυτοί που έχουν κάτι -ή πολλά- να χάσουν έχουν αρχίσει και εκνευρίζονται», είπε. «Πιστεύουν ότι έχουν εκτεθεί σε σοβαρό κίνδυνο και είναι τώρα έτοιμοι να σηκωθούν από την άνεση του καναπέ τους και να διαδηλώσουν στους δρόμους». 

Παραθέτοντας στοιχεία για την εκροή κεφαλαίων από τον περασμένο Νοέμβριο έως 70 δισ. ευρώ προς άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο Φόι αναφέρει την άποψη μεταξύ των παρισταμένων. «Όλοι έχουν κάνει τα σχέδιά τους», λέει ο Δημήτρης Παρασκευάς που έχει οικογενειακή νομική εταιρεία στην Αθήνα. «Ο κόσμος έχει αποσύρει τα χρήματα από τις τράπεζες και τα έχει κάνει κάτι άλλο... Έχω έναν πετυχημένο φίλο που αγόρασε μετοχές. Άλλοι αγοράζουν τρόφιμα». Ο ίδιος ο κ. Παρασκευάς σχεδιάζει να στείλει τη μητέρα του στο σπίτι που έχει στο Λονδίνο εάν η κατάσταση χειροτερέψει, ενώ έχει ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία για την επιχείρησή του. 

«Πίσω στο πάρτι», καταλήγει το ρεπορτάζ, «ο χορός είχε αρχίσει και τα κοκτέιλ έρρεαν εν αφθονία. "Σαν τις τελευταίες ημέρες της Ρώμης, έτσι δεν είναι;" είπε ένας καλεσμένος, καθώς πιατέλες με τρούφες με παγωτό περνούσαν ανάμεσα στο εύθυμο πλήθος στην άκρη της πίστας. "Αλλά τελικά θα υπάρξει συμφωνία", συμπλήρωσε."Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία"»...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: