2.6.15

Μίζα - μαμούθ πήρε το δεξί χέρι του Μπλάτερ στη FIFA...

Μίζα - μαμούθ πήρε το δεξί χέρι του Μπλάτερ στη FIFA
Το δεξί χέρι του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ζερόμ Βαλκ μεταβίβασε 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο...
πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζακ Γουόρνερ, αποκάλυψαν χθες οι New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πολλούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η μεταβίβαση έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA και φέρεται ότι αποτελεί «ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» και τα ηγετικά του στελέχη.

Τα 10 αυτά εκατομμύρια δολάρια που μεταβιβάστηκαν συνιστούν, σύμφωνα με τους New York Times, ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στις συλλήψεις και στην απαγγελία κατηγοριών σε 14 στελέχη της FIFA. Αυτά φέρεται ότι επιτρέπουν επίσης να «πλησιάσει (η έρευνα) τον κ. Μπλάτερ», τον πρόεδρο της FIFA, ο οποίος επανεξελέγη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για μια πέμπτη θητεία.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της Concacaf (Ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής) «ζήτησε μεταξύ άλλων και εξασφάλισε δωροδοκίες στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Οι αξιωματούχοι που επικαλέστηκε η αμερικανική εφημερίδα δεν διευκρίνισαν σε τι εξυπηρέτησαν τα χρήματα αυτά ούτε αν αυτά συνδέονται απευθείας με τις υποψίες για διαφθορά για να «στηθεί» η ανάθεση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σύμφωνα με τον Ντάνι Τζόρνταν, υπεύθυνο του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην Νότια Αφρική, τον οποίο επικαλείται επίσης η εφημερίδα στο άρθρο της, «τα χρήματα αυτά δεν ήταν δωροδοκία, αλλά ήταν μια νόμιμη πληρωμή στο πλαίσιο της ανάπτυξης στην Καραϊβική». 

Ο Τζακ Γουόρνερ τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση για 24 ώρες αφού παρουσιάστηκε εκουσίως την περασμένη Τετάρτη στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης ύψους περίπου 400.000 δολαρίων.

Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, όπως αναμένεται τον Ιούλιο, όσον αφορά το αίτημα έκδοσής του που έχει διατυπώσει η αμερικανική δικαιοσύνη. Την Κυριακή ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι έχασαν την διοργάνωση του Μουντιάλ-2022. «Η αιτία για όλα αυτά είναι η ατυχής υποψηφιότητα των ΗΠΑ για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022», λέει σε ένα βίντεο που ανήρτησε στην σελίδα του στο Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια: