13.6.15

Μπλεγμένη στο σκάνδαλο της FIFA, η NIKE...

Μπλεγμένη στο σκάνδαλο της FIFA η NIKE
Οι συλλήψεις μελών της FIFA, σε συνδυασμό με την παραίτηση του Ζεπ Μπλάτερ, έχουν ρίξει έντονο το φως της αναξιοπιστίας πάνω από την παγκόσμια ομοσπονδία. Η φαινομενικά «άτρωτη», «σιδηρά» και ισχυρή FIFA, απομυθοποιείται μέρα με τη μέρα, με τα σκάνδαλα και τις...
σκιές, να αποκαλύπτονται με ρυθμό πολυβόλου όπλου.

Γυρνώντας πίσω σχεδόν 20 χρόνια, το 1996, η πασίγνωστη εταιρεία αθλητικής ένδυσης Νike προσπαθεί να εισέλθει στην ποδοσφαιρική βιομηχανία που αποτελούσε μέχρι τότε ταμπού για την αμερικανική επιχείρηση. Γνωρίζοντας πως για να εδραιωθεί στην επικερδή βιομηχανία χρειάζεται ένα πυροτέχνημα προσέλκυσης του ενδιαφέροντος, η Nike συνάπτει συμφωνία με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας, προκειμένου τόσο να φέρει τα βλέμματα πάνω της μέσω της πιο εμπορικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του κόσμου, όσο και να κερδίσει αξιοπιστία στη διεθνή αθλητική αγορά.

Η δυναμική συμφωνία, αντί του αστρονομικού ποσού των 200 εκατομμυρίων ευρώ για δεκαετή συνεργασία, έμελλε να αποτελέσει την αφορμή για την αλλαγή του status quo της αθλητικής βιομηχανίας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, πως οι πέντε ομάδες με τις οποίες συνεργαζόταν η Νike το 1996, έχουν γίνει πλέον 10, όσον αφορά τις χώρες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Τα έσοδα της Nike μόνον από τις ποδοσφαιρικές επενδύσεις, ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Στη Βραζιλία, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ρομάριο, μαζί με γερουσιαστές και μέλη της κυβέρνησης της χώρας, ξεκίνησαν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συμφωνία της εταιρείας με την ομοσπονδία έγινε σε νόμιμο πλαίσιο. Προς το παρόν, ούτε ο Ρομάριο αλλά ούτε οι εισαγγελείς κατηγορούν τη Nike για κάτι παράνομο, παρά το γεγονός πως η περιβόητη συμφωνία του 1996, φέρεται να έχει σχέση με το κατηγορητήριο που συνετάχθη από τους Αμερικανούς αναφορικά με την υπόθεση της FIFA. Το όνομα Nike δεν εμφανίζεται πουθενά στο κατηγορητήριο, αλλά η μόνη εταιρεία που μοιάζει να πληροί τα κριτήρια που αναφέρονται από τους δικαστές, είναι αυτό της Nike.

Ο Ρομάριο αποτελεί την ηγετική φωνή της ποδοσφαιρικής μεταρρύθμισης στη Βραζιλία και όπως αναφέρεται, θέλει να ερευνήσει αν η συμφωνία έχει την οποιαδήποτε σχέση με δωροδοκία αξιωματούχων της Ομοσπονδίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένη επιτροπή που θα ερευνήσει διεξοδικότερα το θέμα, έχει πρόσβαση σε συμβόλαια, μαρτυρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα να απαγγείλει κατηγορίες ή να εκδώσει εντάλματα σύλληψης.

Η βραζιλιάνικη ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει πολλάκις βρεθεί στο στόχαστρο σε περιπτώσεις που αφορούν τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγικές συμφωνίες και χρήματα που δίνονταν σε συνεργάτες μελών της ομοσπονδίας. Συνεπώς, η βάση των ερευνών δεν αφορά μονάχα την υπόθεση της Nike. Διαχρονικά, οι χορηγοί στη Βραζιλία είναι επιφυλακτικοί στο να τονίζουν δημοσίως τις αμφιβολίες τους σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς, εκφράζοντας τη στήριξή τους για την ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά κυρίως διαχωρίζοντας τη θέση τους από τη βραζιλιάνικη ομοσπονδία.

Ο Ρομάριο συναντήθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, δηλώνοντας πως υπάρχει θέληση να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Στο παρελθόν, η ομοσπονδιακή αστυνομία είχε ερευνήσει μέλη της βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας, για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και φοροδιαφυγή, αλλά σε δικαστικό επίπεδο δεν υπήρξε συνέχεια.

Με τα όσα συμβαίνουν στη FIFA και την παράλληλη έρευνα που διεξάγεται, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και σε υποθέσεις που αφορούν το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: