27.6.15

Χωρίς την υπογραφή Βαρουφάκη το ανακοινωθέν του Eurogroup...

EUROGROUPΔείτε το έγγραφο...
Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς συντάχθηκε και υπεγράφη το ανακοινωθέν του Eurogroup.

Στις δηλώσεις του, ο Eλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «δεν υπεγράφη από εμάς το κείμενο που...
αυτή τη στιγμή υπογράφεται». Όπως εξήγησε μάλιστα, ρώτησε αν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε δήλωση χωρίς την ελληνική πλευρά και η απάντηση ήταν θετική. «Η απάντηση ήταν ότι μπορεί, γιατί μου είπαν ότι το Eurogroup δεν υπάρχει ως θεσμοθετημένο όργανο», είπε.

Tο Εurogroup, με σημερινή δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει με λύπη του, ότι η ελληνική κυβέρνηση διακόπτει «μονομερώς» τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί.

Η πλήρης δήλωση του Eurogroup έχει ως εξής:

«Από τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου του Eurogroup για την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ Θεσμών και ελληνικών αρχών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επείγουσα κατάσταση, οι Θεσμοί υπέβαλαν μια συνολική πρόταση που είχε προϋποθέσεις κάνοντας χρήση της ελαστικότητας.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, διακόπτοντας μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιανουαρίου.

Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA.

Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

 EUROGROUP

Δεν υπάρχουν σχόλια: