20.6.15

Το παρασκήνιο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο...

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΟΙΜΠΛΕ
...αποκαλύπτει ο Βαρουφάκης...
Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης αποκαλύπτει με άρθρο του στους "Irish Times" ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός ομόλογός του, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, δεν του επέτρεψε να...
παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το Eurogroup της Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει μια ήδη καθυστερημένη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν. Διαμαρτυρήθηκε γιατί οι υπουργοί δεν είχαν γίνει κοινωνοί των προτάσεων των δανειστών πριν να τους ζητηθεί να συμμετέχουν στη συζήτηση. Στη διαμαρτυρία του ομολόγου μου, θέλω να προσθέσω τη δική μου, καθώς δεν μου επετράπη να μοιραστώ με οποιονδήποτε υπουργό Οικονομικών τις γραπτές μας προτάσεις» αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Μάλιστα, λίγο αργότερα ο Γερμανός ομόλογός μας επιβεβαίωσε ότι καμία γραπτή πρόταση είτε από την Ελλάδα είτε από τους Θεσμούς δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από κάποιον υπουργό Οικονομικών, καθώς εν συνεχεία ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να την παρουσιάσει στη γερμανική Βουλή» αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι έτσι αναιρέθηκε η χρησιμότητα των γραπτών προτάσεων ως διαπραγματευτικό μέσο.

«Η ευρωζώνη κινείται με μυστήριο τρόπο. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ ισχυρών αλλά μη εκλεγμένων Θεσμών και μίας μοναχικής κυβέρνησης που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών παραμένουν στο σκοτάδι για το περιεχόμενό τους» προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την αγωνία του για τις «ελάχιστα δημοκρατικές διαδικασίες» που οδηγούν σε «αναποτελεσματικές συμφωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: