18.6.15

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επιμένει ο ESM...

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, επιμένει ο ESM
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας επιμένει ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο έχει τύχει ήδη μίας σημαντικής ελάφρυνσης, βρίσκεται πλέον σε βιώσιμα επίπεδα.
Ο ESM σε ειδική του έκθεση επισημαίνει ότι είναι εντελώς λάθος να...
αποτιμάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της ονομαστικής του αξίας. «Μία σωστή ανάλυση εξετάζει τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους» τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει τα εξής:
- Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενικές έως το 2023.
- Οι μελλοντικές αποπληρωμές της Ελλάδας συνοδεύονται από ευνοϊκά επιτόκια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η έκθεση του ESM αναφέρει ότι μετά από πολλές τροποποιήσεις που έγιναν στους αρχικούς όρους των προγραμμάτων βοήθειας τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει ελάχιστες υποχρεώσεις για αποπληρωμές μέχρι το 2023.
Μετά από αυτό το σημείο, η αποπληρωμή απλώνεται σε αρκετές δεκαετίες, κάτι που, αν συνδυαστεί με τα ευνοϊκά επιτόκια που έχουν δοθεί, σημαίνει ένα συνολικά υψηλό, αλλά παρ' όλα αυτά βιώσιμο χρέος – εφόσον η χώρα συνεχίσει την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων».
Έτσι, συμπεραίνει ο ESM, αν και το ύψος του ελληνικού χρέους ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η Ελλάδα, εξηγεί χαρακτηριστικά, δανείζεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, με επιτόκιο μόλις 1,35% - χαμηλότερο έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Όπως συνεχίζει, η Ελλάδα έλαβε μία σημαντική ελάφρυνση στο χρέος της, η οποία ισούταν με το 49% του ΑΕΠ του 2013. Σημειώνεται πως το επιτόκιο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέρχεται στο 3,6%. Πριν τον διεθνή μηχανισμό βοήθειας, σημειώνει ο ESM, η Ελλάδα δανειζόταν μέσω των αγορών, με μέσο επιτόκιο 5%.
Καταλήγοντας, ο ESM υπερθεματίζει ότι η μέση ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει η Ευρωζώνη, ανέρχεται στα 32,5 χρόνια, διευκρινίζοντας πως δεν προβλέπεται η αποπληρωμή τόκων πριν το 2023...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: