9.6.15

Αναμένεται μικρή αύξηση του ELA από την ΕΚΤ...


Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - θεσμών κρίνεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ, αύριο Τετάρτη, όπου θα αποφασισθεί το τι θα συμβεί με τα...
ενέχυρα που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ για να λάβουν ρευστότητα από τον ELA, ενώ αναμένεται μικρή αύξηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Πληροφορίες ξένων ΜΜΕ αναφέρουν πως είναι πιθανόν η ΕΚΤ να δρομολογήσει «κούρεμα» των ενεχύρων κατά 10%, υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούν κεντρικοί τραπεζίτες, ειδικά μετά την μετάθεση της καταβολής της δόσεως της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Ήδη έχουν διατεθεί στις τράπεζες 80,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ELA, ενώ με βάση τα ενέχυρα ύψους 143 δισ. ευρώ που διαθέτουν σήμερα, μπορούν να αντλήσουν έως και 100 δισ. ευρώ, ήτοι 20 δισ. ευρώ ακόμη. Αυτό με την προϋπόθεση ότι το «κούρεμα» θα παραμείνει στο σημερινό ύψος του 30%.

Αν το «κούρεμα» αυξηθεί στο 40%, τότε το «ταβάνι» του ELA θα πέσει στα 85,8 δισ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα μόλις 5,1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: