10.6.15

Οι αποφάσεις της ΕΕ μπορεί να επηρεάσουν το deal Ελλάδας - Ρωσίας...

Οι αποφάσεις της ΕΕ μπορεί να επηρεάσουν το deal Ελλάδας - Ρωσίας για τον αγωγό
... για τον αγωγό...
Ψήφισμα δυσάρεστο για τη Ρωσία - που μπορεί να επηρεάσει και το deal της Ελλάδας για τον αγωγό- πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι Ευρωβουλευτές, όπου η ΕΕ αποφάσισε ότι πρέπει ....
να επαναξιολογήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, που έχουν βαθύτατα πληγεί από τη σκόπιμη παραβίαση εκ μέρους της Ρωσίας των δημοκρατικών αρχών και θεμελιωδών αξιών και του διεθνούς δικαίου και από τις βίαιες ενέργειές της και την αποσταθεροποίηση των γειτόνων της. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εκπονήσει, ένα «ήπιας μορφής, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές και διχαστικές πολιτικές εκ μέρους της Ρωσίας». 



Μάλιστα, το ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την «τη βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ρωσία κινείται πλέον ανοιχτά και δρα ως αντίπαλος για τη διεθνή δημοκρατική κοινότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται στο δίκαιο» και για το γεγονός ότι στηρίζει και χρηματοδοτεί ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά κόμματα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ζητά από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να υιοθετήσουν έναν συντονισμένο μηχανισμό για τη διαφάνεια, τη συλλογή, τον έλεγχο και την υποβολή εκθέσεων για την οικονομική, πολιτική ή τεχνική βοήθεια που παρέχεται από τη Ρωσία σε πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις εντός της ΕΕ, με σκοπό την αξιολόγηση της συμμετοχής της και της επιρροής της στην πολιτική ζωή και την κοινή γνώμη στην ΕΕ.


«Με τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας, η ρωσική ηγεσία έχει θέσει τις σχέσεις μας σε ένα σταυροδρόμι. Τώρα εναπόκειται στο Κρεμλίνο να αποφασίσει ποιο δρόμο θα διαλέξει - το δρόμο της συνεργασίας ή αυτόν της μεγαλύτερης αποξένωσης», δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Gabrielius Landsbergis (ΕΛΚ, Λιθουανία). «Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρωσικός λαός, όπως όλοι μας, θέλει την ειρήνη, και όχι τον πόλεμο. Η αλλαγή στη Ρωσία μπορεί, και θα έρθει από την ίδια τη χώρα. Εν τω μεταξύ, εμείς πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην ηγεσία της Ρωσίας ότι στεκόμαστε δίπλα στα θύματα των επιθέσεων της και σε εκείνους που υπερασπίζονται τις αξίες της ΕΕ», προσέθεσε ο ίδιος.

Το ΕΚ υιοθέτησε το ψήφισμα με 494 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 69 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εξετάσουν ως απόλυτη προτεραιότητα τη διατήρηση της ενότητας που επέδειξαν στο πλαίσιο της παράνομης προσάρτησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της άμεσης εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία. Καλούν επίσης τα κράτη μέλη να απέχουν από διμερείς σχέσεις και συμφωνίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την ενότητα αυτή.

Το ψήφισμα υποστηρίζει σθεναρά την ταχεία δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών.

Αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας
Το Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση επαρκή χρηματοδότηση για συγκεκριμένα έργα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης εντός της ΕΕ και στο εξωτερικό και να προγραμματίσει μια "πιο φιλόδοξη οικονομική συνδρομή" προς τη ρωσική κοινωνία των πολιτών. Εκφράζει την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη Ρωσία και ζητεί να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΕ στους Ρώσους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος στις παρεμβάσεις της Ρωσίας στην ΕΕ
Το ΕΚ «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ρωσία κινείται πλέον ανοιχτά και δρα ως αντίπαλος για τη διεθνή δημοκρατική κοινότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται στο δίκαιο» και για το γεγονός ότι στηρίζει και χρηματοδοτεί ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά κόμματα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ζητά από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να υιοθετήσουν έναν συντονισμένο μηχανισμό για τη διαφάνεια, τη συλλογή, τον έλεγχο και την υποβολή εκθέσεων για την οικονομική, πολιτική ή τεχνική βοήθεια που παρέχεται από τη Ρωσία σε πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις εντός της ΕΕ, με σκοπό την αξιολόγηση της συμμετοχής της και της επιρροής της στην πολιτική ζωή και την κοινή γνώμη στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή «να προτείνει νομοθεσία που να απαγορεύει τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην ΕΕ από πολιτικούς ή οικονομικούς ενδιαφερόμενους φορείς εκτός της ΕΕ».

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή «να προτείνει νομοθεσία που να διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην ΕΕ από πολιτικούς ή οικονομικούς ενδιαφερόμενους φορείς εκτός της ΕΕ».

Η μαύρη λίστα που εξέδωσε η Ρωσία είναι «αντιπαραγωγική και επιβλαβής»
Το ψήφισμα καταγγέλλει το «αυθαίρετο» μέτρο της απαγόρευσης σε 89 πολιτικούς και αξιωματούχους της ΕΕ να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας, και τονίζει ότι η ρωσική ηγεσία καταστρατηγεί επανειλημμένως το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα οικουμενικά πρότυπα και εμποδίζει τη διαφάνεια. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η πράξη αυτή είναι «αντιπαραγωγική και επιβλαβής» για τους ήδη αδύναμους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας και τονίζουν ότι οι στοχοποιημένοι πολιτικοί και αξιωματούχοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τα κίνητρα που οδήγησαν στην απαγόρευση εισόδου τους στο ρωσικό έδαφος και θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής σε ανεξάρτητο δικαστήριο.

Μία εποικοδομητική σχέση μακροπρόθεσμα
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα είναι επιθυμητή και προς όφελος και των δύο πλευρών μία εποικοδομητική και προβλέψιμη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο υπό τον όρο ότι η Ρωσία θα σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, θα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ και θα σταματήσει να διεξάγει αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ασφαλείας στα σύνορα των κρατών μελών.

Ένα ξεχωριστό ψήφισμα σχετικά με «τη στρατηγική στρατιωτική κατάσταση στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία» θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: