4.6.15

Μου είπαν, αν δεν υπογράψουμε, θα υπάρξουν capital controls...

Βαρουφάκης: Μου είπαν αν δεν υπογράψουμε, θα υπάρξουν capital controls
Tι αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης...
Στην αποκάλυψη ότι την πρώτη εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του υψηλόβαθμος Ευρωπαίος παράγοντας τον οποίο δεν κατονόμασε του είπε ότι... εάν δεν υπογράψει Μνημόνιο θα υπάρξει capital controls προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιάνη Μηλιού ο οποίος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε επιβληθεί περιορισμός 300 ευρώ στις αναλήψεις.



«Οπότε το να επιβάλλουμε εμείς στον εαυτό μας είναι λάθος. 
Πρέπει να επικρατήσει μια νηφαλιότητα γιατί έχουμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης» συμπλήρωσε. 

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τις Βρυξέλλες και όσα προτάθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης στη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τάχθηκε απόλυτα αρνητικός στο ενδεχόμενο υπαγωγής του ρεύματος στο 23% προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική οικονομία να παράξει 1,8 -2 δισ. ευρώ  από αύξηση φορολογίας όπως το ρεύμα στο 23%». «Ούτε ένας αιθεροβάμων νεοφιλελύθερος δεν θα το δεχόταν αυτό» συμπλήρωσε.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά επέμεινε σε όσα είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι, δηλαδή, δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υποστήριξε, δε, ότι το μόνο εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας είναι η διαφωνία ανάμεσα στους δανειστές παραθέτοντα τις διαφορές για το θέμα της μείωσης του χρέους αλλά και για τους μισθούς και τις συντάξεις.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει πρόοδος. Το αν θα υπάρξει λύση αφορα το αν θα συντονιστούν μεταξύ τους οι θεσμοί» συμπλήρωσε εξηγώντας ότι «λύση είναι το χρέος να γίνει βιώσιμο και η ιδέα του Grexit να γίνει όσο μακρινή όσο το Italexit».

Όπως είπε, μάλιστα, «το μόνο που χρειάζεται είναι μια συνέντευξη τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας».

Ερωτηθείς για το θέμα Παναρίτη ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι  «εγώ επέμεινα, ο πρωθυπουργός τη στήριξε, αλλά η ίδια έκρινε ότι δεν είναι κάτι που ήθελε να κάνει μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων. Είναι αρνητική εξέλιξη. Αυτό είναι πρόβλημα για μας. Θα αποφασίσω σήμερα ή αύριο για το ποιος θα την αντικαταστήσει».

Τάχθηκε, επίσης, αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν».

Ως προς τις ιδιωτικοποίησεις εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με το θέμα της ΔΕΗ ενώ για τα λιμάνια ή τους σιδηροδρόμους είπε ότι «θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών».

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ δικαιολόγησε τη μη κατάργησή του σε αυτή τη φάση στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής. «Αν εγώ έβαζα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι θα μου ζητούσαν να βρώ 1,5 δισ επιπλέον» είπε. «Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε όλοι και θα σπάσουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός είναι σκάνδαλο και αποκρουστικός» συμπλήρωσε.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: