21.6.15

Πανούσης: Υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση capital control...

 
Θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, αλλά δεν πάμε στα βράχια...
«Εθνική καταστροφή» χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη ρήξη με τους εταίρους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και προσθέτει ότι «πρέπει να...
πάμε σε συμφωνία ακόμη και αν αυτή είναι επώδυνη». Τονίζει ότι μια «χρεοκοπία θα γυρίσει τη χώρα στη δεκαετία του ‘50».
Μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα" ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι «οι ιστορίες περί Κίνας και Ρωσίας είναι αστείες», ενώ αποκαλύπτει ότι υπάρχει απόρρητο σχέδιο προστασίας για τις τράπεζες, τα ΑΤΜ, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις πρεσβείες σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Όπως λέει όμως «το απόρρητο σχέδιο θα εφαρμοστεί αν χρειαστεί αλλά δεν πάμε στα βράχια, γίνεται διαπραγμάτευση».


Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, αποκαλύπτει ωστόσο ότι η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση που θα φέρει μια χρεοκοπία, ή ένα όριο στις αναλήψεις. Το σχέδιο προβλέπει φρούρηση και ασφάλεια των τραπεζών και σημαντικών εγκαταστάσεων και δημοσίων υπηρεσιών! Τονίζει πάντως ότι δεν νομίζει «ότι θα χρειαστεί τίποτα. Αλλά προφανώς υπάρχει (το σχέδιο)».


«Έχουμε τα δίκια μας, τα καταθέτουμε σε αρχηγούς κρατών και ευρωπαϊκούς λαούς. Είμαστε στο σημείο μιας δύσκολης καμπής που δεν μπορεί να περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε το γεγονός ότι όταν πέσει αυτή η υπογραφή στην δική μας πρόταση, έτσι ώστε να μην είναι μνημόνιο αλλά η πρόταση της Ελλάδας, πώς θα βγούμε;» αναφέρει.


«Δεν μπορείς να κάνεις παιχνίδια κόντρας σε αυτή την Ένωση» λέει ο κ. Πανούσης.  «Θες να βγεις; Βγες. Να μου πεις πού πας. Πού θα πας μόνος σου; Όταν βγεις νομίζεις ότι βγαίνεις μόνον από το ευρώ; Δεν βγαίνεις και από όλα τα ταμεία για τους πρόσφυγες;» προσθέτει.


«Δεν μπορείς να παίζεις με έναν ολόκληρο λαό για να περάσεις τα ιδεολογήματα σου… Και κάποιοι παίζουν με ιδεολογήματα» λέει χαρακτηριστικά.


Για το θέμα των μεταναστών, ο υπουργός παραδέχεται ότι «κινδυνεύει να χαθεί ο έλεγχος». Μιλώντας για το κύμα της αντιμετώπισης των προσφύγων αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όταν σου έρχονται 3.500 κάθε Σαββατοκύριακο τι να κάνεις; Να τους πνίξεις; …Ούτε θα τον πνίξεις, ούτε θα είσαι απολίτιστος, ούτε βάρβαρος να τον αφήσεις να τρώει σκουπίδια». Ενώ λέει πως «η Ευρώπη δεν βοηθάει» και πως αν το πρόβλημα δεν ελεγχθεί στη ρίζα του και οι πρόσφυγες φτάνουν εδώ «δεν υπάρχει λύση».


Και προειδοποιεί και πάλι πως σε ενδεχόμενο ρήξης με την Ευρώπη, εκτός από τα υπόλοιπα προβλήματα η Ελλάδα θα μείνει μόνη της και σε αυτό.


Ενώ αφήνει αιχμές κατά του νόμου Παρασκευόπουλου και τις αποφυλακίσεις χιλιάδων κρατουμένων λέγοντας πως μέσα σε έξι μήνες οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν συλληφθεί και πάλι.


Σχετικά με τη «νέα Αστυνομία», ο κ. Πανούσης αναφέρει πως πλέον στις πορείες και τις διαδηλώσεις δεν θα υπάρχουν ΜΑΤ αλλά ειδικές ομάδες διαπραγμάτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: