2.6.15

Δεν υπάρχει συμφωνία, χωρίς πολιτικό κόστος...

«Γρήγορη λύση» επιδιώκουν οι θεσμοί
... για την Ελλάδα. Ζητούν «εντατική δουλειά»...

-Ολοκληρώθηκε, χωρίς ανακοινώσεις, η συνάντηση στο Βερολίνο. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσω Brussels Group.

- Πιέζει ο Λευκός Οίκος για συμφωνία.

Αριστερή Πλατφόρμα: Να απορρίψει η κυβέρνηση τα «τροϊκανά» τελεσίγραφα...
Την κοινή συνισταμένη, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο-προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο...
εν συνεχεία θα προτείνουν στην Αθήνα, αναζητούν οι πιστωτές της Ελλάδας.


Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και, εν συνεχεία, με αστραπιαίες κινήσεις, έγινε γνωστό ότι οι τρεις τους θα είχαν συνομιλίες και με τους Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).


Πράγματι, η συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) τη νύχτα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε σχεδόν δύο ώρες αργότερα, στις 01:30 (ώρα Ελλάδος). 


Κατά την αποχώρησή τους, Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι επισήμαναν την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.


Καθώς φαίνεται, η πενταμερής δεν δικαίωσε τελικά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί περί κοινής πρότασης των δανειστών προς την Ελλάδα, καθώς ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει εντατική δουλειά για την Ελλάδα. Παράλληλα, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για τις εξελίξεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις ελληνικές αρχές.


Ανακοινώσεις δεν έγιναν, κάτι ωστόσο που αναμένεται να συμβεί μέσω Brussels Group.


Σκοπός της συνάντησης ήταν ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου -«take it or leave it»-, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να επέλθει τελική συμφωνία.


Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα οι δανειστές να υπερκεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να εξακολουθεί να εγείρει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Αθήνα.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.


Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό, τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συγγραφή του προσχεδίου συμφωνίας των εταίρων με την Ελλάδα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος έχει εντείνει τις πιέσεις προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.


Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τονίζουν ότι στη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.


Οι κ.κ. Τσίπρας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Παππάς βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία, παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Βερολίνο. 


Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, στη «μίνι» σύνοδο κορυφής του Βερολίνου συζητήθηκε και έγγραφο, το οποίο περιέχει τα σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές -Αθήνας και δανειστών.


 Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι δανειστές τονίζουν, πως, δεν υπάρχει συμφωνία, χωρίς πολιτικό κόστος για την Ελλάδα, ζητώντας να ξεπεραστεί το "αγκάθι" για το Ασφαλιστικό.

Αριστερή Πλατφόρμα: Να απορρίψει η κυβέρνηση τα «τροϊκανά» τελεσίγραφα

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Κορυφής στο Βερολίνο, στην ιστοσελίδα iskra της Αριστερής Πλατφόρμας ανέβηκε ένα κείμενο που μιλούσε με σκληρά λόγια για το τελεσίγραφο που θέλουν να στείλουν οι θεσμοί.

Το κείμενο, μάλιστα, ανέβηκε λίγη ώρα αφότου είχε αποχωρήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το «μίνι» υπουργικό στο Μέγαρο Μαξίκου.

Αναλυτικά το κείμενο:

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ''ΘΕΣΜΟΙ'' ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τελεσίγραφο για μια συμφωνία που θα περιέχει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ετοιμάζονται να στείλουν οι «θεσμοί» στην ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας ωμά πλέον το δίλημμα «ή επώδυνη συμφωνία ή τίποτα»!

Η τριάδα των ιμπεριαλιστών δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αφού μεθοδευμένα προχωρά στην εξάντληση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, τώρα επιχειρεί να «δέσει» χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και τον τόπο με μια συμφωνία πολύχρονης κηδεμονίας και λιτότητας. Κι όλα αυτά για να πληρωθούνστο ακέραιο οι πιστωτές και να αποφύγει την κρίση η ευρωζώνη!

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΚριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη «κορυφής», που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, για το ελληνικό ζήτημα, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος της συνάντησης είναι η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία, κατά πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, θα εμπερικλείει σχέδιο συμφωνίας σκληρών προδιαγραφών με την Ελλάδα.

Ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg πως οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως ένας τρόπος, τάχα, τερματισμού του αδιεξόδου.

Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλείται πρόσωπο με γνώση του θέματος, το οποίο αποκάλυψε πως αξιωματούχοι, που εκπροσωπούν τους πιστωτές, πέρασαν το Σαββατοκύριακο για να συγκλίνουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική αξιολόγηση.

«Η κοινή θέση (των θεσμών) μπορεί να κοινοποιηθεί στον Τσίπρα από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες» ανέφερε η ίδια πηγή.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες αυτές. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή συμφωνία εκ μέρους των τριών θεσμών» δήλωσε. 

Η εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε (μίλησε για «εγγραφολογία») την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνίας τύπου MOU (Memorandum of Understanding) , δηλαδή Μνημονίου.

Άλλες πληροφορίες, ανέφεραν ότι η συμφωνία που ενδεχομένως προταθεί στην Αθήνα θα έχει το χαρακτήρα «take it or leave it» (σ.σ. ή αυτό ή τίποτα), δηλαδή τελεσιγράφου!

Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που οι εκβιασμοί των δανειστών γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι, ένα μόνο δρόμο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό θα πράξει: Να απορρίψει τα «τροϊκανά» τελεσίγραφα, να στηριχτεί στο λαό και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως η όποια συμφωνία είτε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή της 25η Ιανουαρίου, είτε δεν θα υπάρξει.

Η χώρα, άλλωστε, έχει ορατές από όλους εναλλακτικές λύσεις που, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό και να ανορθώσουν την οικονομία του τόπου. Και αυτό ακριβώς είναι που τρέμουν οι δανειστές και επιχειρούν να εκβιάσουν τη χώρα με ιταμά τελεσίγραφα.


πηγές protothema, iskra, mega

Δεν υπάρχουν σχόλια: