12.6.15

Bloomberg: Τα 3+2 σενάρια για την πορεία της Ελλάδας...

Bloomberg: Τα 3+2 σενάρια για την πορεία της ΕλλάδαςΣτις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αναφέρεται το Bloomberg, παραθέτοντας...
τα πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πορεία της Ελλάδας παραμένει θολή, ενώ οι διαπραγματεύσεις μπορεί να έχουν πέντε διαφορετικά αποτελέσματα. 

Όπως τονίζει το Bloomberg, «εάν περιμένει κανείς μια σαφή επίλυση του status της χώρας στην ευρωζώνη, μπορεί να περιμένει πολύ καιρό. Η εισαγωγή στο ευρώ θεωρούνταν μονόδρομος, επομένως δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο ή πολιτικός οδικός χάρτης για μια έξοδο.

Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα κυμαίνονται από την διατήρηση του ευρώ μέχρι και το καταστροφικό διαζύγιο. Τα ημίμετρα είναι επίσης στα χαρτιά, όπως το να υπάρχουν πολλαπλά νομίσματα, με την βοήθεια να ανακυκλώνεται για την αποπληρωμή χρεών σε ξένο νόμισμα» και προσθέτει:

Εξίσου ασαφές είναι ποιος θα πει στον κόσμο –και πώς-ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια οικονομική μετά θάνατο, ζωή. Πιθανοί κομιστές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Donald Tusk, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλοι.

Το πρακτορείο ρώτησε οικονομολόγους, επενδυτές και πρώην φορείς χάραξης πολιτικής, για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί.

Α. Αποφεύγεται το Grexit

Ο Αλέξης Τσίπρας αναστέλλει επ’ αόριστον τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών. Έτσι, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, εφαρμόζοντας νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια. Λόγω των εξελίξεων, υπάρχουν έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη συμμετοχή των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων και των μετριοπαθών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νέα μέτρα λιτότητα ωστόσο, αν και δίνουν ανάσα στη ρευστότητα της χώρας, αναβάλλουν εκ νέου την ανάκαμψη καθώς περικόπτουν περαιτέρω το ΑΕΠ.

Β. Hotel California

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει περιγράψει την ιδιότητα κράτους – μέλους της Ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τους στίχους από το ομώνυμο τραγούδι: Μπορείς να κάνεις check out οποιαδήποτε στιγμή θέλεις, αλλά δεν μπορείς να φύγεις ποτέ.

Ο Τσίπρας, αν και δεν επιτυγχάνει ένα κοινά αποδεκτό συμβιβασμό, καταφέρνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Οι δόσεις των δανείων παραμένουν όμως, κλειδωμένες, οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν απροθυμία και η στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αίρεται. Αυτό συνεπάγεται την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls).

Β1. Κωλοτούμπα

Τα capital controls  θέτουν φραγμούς στην κίνηση των κεφαλαίων και ο Τσίπρας εξαναγκάζεται σε συμβιβασμό. Συγκροτείται νέα κυβέρνηση, με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως θα επιβεβαιώσει την αλλαγή της λαϊκής εντολής.

Β2. Checking out

Με τις τράπεζες «κλειστές», η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανίααναδεικνύουν τη θέληση των πολιτών για διάσπαση της Ευρωζώνης. H ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο, παράλληλο νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τις εγχώριες ανάγκες. Η Ευρωζώνη δίνει στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Γ. Καταστροφή

Η Ελλάδα χωρίζεται από τη ζώνη του ευρώ σε μια άτακτη χρεοκοπία, εν τω μέσω διαδηλώσεων και επιδείνωσης της δυστυχίας για τους περισσότερους, με την κυβέρνηση να ρίχνει τα πάντα στους Γερμανούς. Δεν παρέχεται καμία βοήθεια για να υποστηριχτεί ένα καινούριο νόμισμα και για να εξυπηρετηθεί το χρέος. Αυτό προκαλεί την ενεργοποίηση των ρήτρων χρεοκοπίας για όλους τους πιστωτές. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια προτού εμφανιστεί μια νέα δομή. 

Η οικονομία της Ελλάδας καταρρέει σε μια δεύτερη ύφεση. Το πλήγμα από την μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού, οδηγεί την Ευρώπη ξανά σε ύφεση και εντείνει τις πιέσεις στις ευάλωτες χώρες του ευρώ, όπως η Ιταλία.

Η Ελλάδα οδηγείται στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, τίθεται υπό αμφισβήτηση, ταράζοντας τις αγορές παγκοσμίως. Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει το δρόμο σε εξτρεμιστές, είτε από τα αριστερά είτε από την ακροδεξιά, να αναλάβουν την εξουσία. Όσοι μπορούν, εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ο σάλος δημιουργεί αμφιβολίες και για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Μια νέα και ασταθής κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για υποστήριξη, παρέχοντας ένα μεσογειακό φυλάκιο στον Vladimir Putin...
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: