17.6.15

Τσίπρας: Λένε ψέματα στους Γερμανούς!..

Δεν πληρώνουν τις συντάξεις των Ελλήνων...

Τους λόγους που η κυβέρνηση επιμένει κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στη μη περικοπή των συντάξεων παραθέτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε...
άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Στο άρθρο του, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως όσοι λένε «στον γερμανό φορολογούμενο ότι ότι πληρώνει μισθούς και συντάξεις Ελλήνων δεν του λένε την αλήθεια» και αναλύει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Παρότι παραδέχεται ότι το ασφαλιστικό έχει στρεβλώσεις και παθογένειες, το πρόβλημα, συνεχίζει, «δεν είναι η υποτιθέμενη γενναιοδωρία του».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι «η πιο σημαντική διαταραχή στο σύστημα οφείλεται στα μειωμένα έσοδα που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια. Αυτά προέκυψαν τόσο από τις απώλειες περιουσιακών στοιχείων που προκάλεσε το PSI ( κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με συνολικό κόστος περίπου 25 δισ.) όσο όμως -και κυρίως- από την μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσε η εκτίναξη της ανεργίας και η μείωση των μισθών».

«Ειδικότερα δε, κατά τη περίοδο 2010- 2014 με σειρά μέτρων αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό μας σύστημα περί τα 13 δις ευρώ, με αντίστοιχη μείωση συντάξεων και παροχών σε ποσοστό περίπου 50%, γεγονός που έχει εξαντλήσει τα περιθώρια περεταίρω μειώσεων χωρίς να θιγεί ο πυρήνας λειτουργίας του συστήματος» συνεχίζει.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ταυτόχρονα πως το «ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τον θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και η βιωσιμότητα του είναι κεντρικό ζήτημα για το σύνολο της κοινωνίας».

«Στην Ελλάδα της κρίσης, συχνά βλέπουμε αυτή την αλληλεγγύη αντεστραμμένη αφού οι συντάξεις των γονιών χρηματοδοτούν την επιβίωση των παιδιών τους. Οι συντάξεις της τρίτης ηλικίας είναι το τελευταίο καταφύγιο για ολόκληρες οικογένειες που έχουν ένα ή κανένα πλέον μέλος να εργάζεται σε μια χώρα με ανεργία 25% στο γενικό πληθυσμό και 50% στους νέους» τονίζει και προσθέτει:

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να υιοθετούμε μια λογική τυφλών και οριζόντιων περικοπών, όπως μας ζητάνε κάποιοι, που θα προκαλέσουν δραματικές κοινωνικές συνέπειες. Από την άλλη δεν στεκόμαστε καθόλου αδιάφορα μπροστά στην αδύναμη προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

Συμφωνήσαμε στην άμεση κατάργηση του καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ενοποίηση των ταμείων, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έσοδα και περιορίζοντας τα ειδικά καθεστώτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: