5.6.15

Μέρκελ: Παλεύω για αίσιο τέλος στην υπόθεση της Ελλάδας...

Μέρκελ: Παλεύω για αίσιο τέλος στην υπόθεση της Ελλάδας - Ο χρόνος τελειώνει
Ο χρόνος τελειώνει...
"Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο...

ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai1.
Η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης στο Βερολίνο τόνισε:

"Η Ελλάδα θέλει να μείνει μέλος του ευρώ. Το επιθυμεί και η Γερμανία, το επιθυμούν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την μεριά μας σεβόμαστε την αρχή της αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια και από μέρους της Αθήνας. Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του δεύτερου προγράμματος βοήθειας και εμείς θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο. Πάνω στο σημείο αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος λιγοστεύει, είναι αλήθεια, εγώ εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια.

Στην ερώτηση αν «στα πέντε χρόνια που διαρκεί η ελληνική κρίση η Γερμανία θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα πράγματα και αν η πολιτική της λιτότητας πάση θυσία δυσκόλεψε τα πράγματα", η καγκελάριος απαντά:

"Όχι, αυτό πραγματικά δεν το πιστεύω. Η Ελλάδα έλαβε γενναιόδωρες βοήθειες. Η κατάσταση βελτιωνόταν λίγο. Στην συνέχεια, με τις βουλευτικές εκλογές, υπήρξε οπισθοδρόμηση. Τώρα πρέπει να την επαναφέρουμε προς την ανάπτυξη. Η Ιρλανδία είχε πιο σκληρούς όρους στο πρόγραμμά της και τώρα είναι η χώρα με την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Αναπτύσσονται η Ισπανία και η Πορτογαλία και πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και η Ελλάδα. Αν δούμε, όμως, τα δομικά της προβλήματα, καταλαβαίνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες".

Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα της Ιταλίας για περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ρέντσι η 'Αγγελα Μέρκελ απαντά στο δελτίο ειδήσεων του Rai1:

"Θεωρώ ότι ο Ματέο Ρέντσι είναι ένας συνάδελφος που θέλει να πετύχει κάποιους στόχους. Ξεκίνησαν πολλές καλές μεταρρυθμίσεις, εγώ στηρίζω απόλυτα την πορεία αυτή, της οποίας φαίνονται ήδη κάποια αποτελέσματα. Η Ιταλία είναι μια χώρα που σέβεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και διατηρεί το έλλειμμα εντός του 3% του ΑΕΠ. Τώρα ξαναρχίζει να αναπτύσσεται, διότι έγιναν δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζω τον Ματέο Ρέντσι και του εύχομαι μεγάλη επιτυχία"...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: