23.6.15

"Τα δύσκολα είναι μπροστά μας..."...

Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής
Ο συμβιβασμός με τους δανειστές φαίνεται να επιτυγχάνεται, πλέον όμως όχι με τον προσδιορισμό «έντιμος», αλλά μάλλον «οδυνηρός». Η ελληνική κυβέρνηση πιστώνεται ότι...
τελικά η διαπραγμάτευση έγινε στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο, αλλά με όρους και πάλι λογιστικής και όχι υψηλής πολιτικής, αφού η συζήτηση επικεντρώνεται και εκ νέου σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, το ΕΚΑΣ, το ύψος των συντάξεων, τα πλεονάσματα κλπ.

Δυστυχώς, το γενικό πολιτικό επίπεδο και η ωριμότητα των ευρωπαϊκών λαών δεν επιτρέπουν σ' αυτή τη φάση να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός, μια συζήτηση και, πολύ περισσότερο, μια διεκδίκηση για μια περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη, με μικρότερη επιρροή των λόμπι και των μεγάλων συμφερόντων. Από την παρούσα συζήτηση λείπει η αίσθηση της ιστορικής προοπτικής, αλλά και οι ηγέτες που θα μπορούσαν να την εμπνεύσουν.


Η ηγεσία της Ε.Ε., με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ, ακολουθεί μυωπικά και σχεδόν αταβιστικά το άρωμα του χρήματος, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η υπνοβασία οδηγεί την ήπειρο σε μονοπάτια του παρελθόντος και επικίνδυνες για την ανθρωπότητα ατραπούς.


Από την πλευρά της η κυβέρνηση -και ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά- δεν θα μπορούσαν να επιβάλλουν την άποψή τους ή να εκβιάσουν τις εξελίξεις, δεδομένων και των πολιτικών συσχετισμών. Ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να εμπνεύσουν, να εξηγήσουν και να παροτρύνουν τον κόσμο της αριστεράς να συμμετάσχει στο «παιχνίδι», να γίνει μέρος του και να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου, έστω ως παρακαταθήκη για το εγγύς ή απώτερο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να διατηρούν το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των φιλομνημονιακών δυνάμεων που θέλουν να εμφανίζονται ως «φιλοευρωπαϊκές», αλλά το πρόγραμμα και η ρητορική τους παραμένουν απελπιστικά παρωχημένα και εμμονικά προσκολημμένα σε μια ξεθωριασμένη (νεο)φιλελεύθερη εκδοχή.


Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθούν όλοι μπροστά στη νέα κατάσταση.


  Τάσος Τσακίρογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: