8.6.15

Μητέρα των μαχών το ασφαλιστικό...

Μητέρα των μαχών το ασφαλιστικόΤο χάσμα στο ασφαλιστικό στοιχειώνει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές - εταίρους, καθώς η πρόταση των "θεσμών" οδηγεί ευθέως και άμεσα σε...
μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, αλλά και σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς προβλέπει κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων από τον Ιούλιο του 2015.
Συνολικά οι δανειστές ζητούν μέτρα περικοπών στο ασφαλιστικό που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ στη διετία 2015 - 2016, ενώ από τον νέο χρόνο ζητούν σταδιακά μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, κάτι που αν υιοθετηθεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις όπως προβλέπει ο αρχικός μνημονιακός νόμος (Ν. Λοβέρδου - Κουτρουμάνη 3863/2010).
Η πρόταση της κυβέρνησης που κατατέθηκε στους θεσμούς για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει μέτρα αναδιοργάνωσης του ασφαλιστικού χωρίς μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Έτσι προβλέπεται αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για την επόμενη διετία. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει μέτρα σταδιακού περιορισμού των πρόωρων συντάξεων από το 2016 μέχρι το 2022.
Αναλυτικά, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση έναρξη διαλόγου και παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης, η οποία έχει ολοκληρωθεί (υπό την εποπτεία του Σ. Ρομπόλη) και αφορά την εξέλιξη των μεγεθών του ασφαλιστικού μέχρι το 2050. Επίσης προβλέπει συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων (λειτουργικές ενοποιήσεις) που θα οδηγήσουν σε τρία ασφαλιστικά ταμεία: ΙΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ.
Με δεδομένη τη θέση για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι το 2017, αλλά και "πάγωμα" των μειώσεων των κύριων συντάξεων που υπαγόρευε η μνημονιακή ρύθμιση των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη από 1.1.2015, η πρόταση προβλέπει σταδιακό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Συγκεκριμένα, προβλέπει πέναλτι μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον των 6 που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62ο έτος ηλικίας, ενώ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά κατά ένα 6μηνο κάθε έτος από το 2016 έως το 2022 για όσους κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων προκειμένου να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: