13.6.15

Ουκρανία: Έλαβαν συντάξεις σε αμερικανικά δολάρια...




Ορισμένοι συνταξιούχοι στο Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, έλαβαν για πρώτη φορά την Παρασκευή,τις συντάξεις τους σε αμερικανικά δολάρια.

Σύμφωνα με την...
"υφυπουργό" Οικονομικών της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, την Οξάνα Ταράν, το ότι η καταβολή ορισμένων συντάξεων έγινε σε δολάρια εξηγείται από το γεγονός ότι έχουν συγκεντρωθεί αποθεματικά σε ξένο νόμισμα στα ταμεία της ΛΔΝ.

"Η βιομηχανία αναπροσανατολίστηκε προς τη Ρωσία. Φυσικά, ρούβλια και δολάρια άρχισαν να ρέουν. Διότι οι συναλλαγές με τη Ρωσία γίνονται σε αυτά τα νομίσματα", ανέφερε η Ταράν.

Το αποθεματικό της ΛΔΝ σε δολάρια επιτρέπει στις αρχές που έχουν συστήσει οι αυτονομιστές "να πληρώσουμε τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και να καταβάλουμε συντάξεις", πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας πάντως ότι το μέτρο προς το παρόν αφορά μόνον τους απόστρατους.

Ένας άλλος αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Αντρέι Πουργκίν, έδωσε μια εντελώς διαφορετική απάντηση στο ερώτημα γιατί έχουν εισρεύσει "πολλά δολάρια" στα ταμεία της ΛΔΝ. Όπως είπε, οι αρχές αποδέχονται την καταβολή διαφόρων εισφορών και φόρων σε δολάρια.

Τα ξένα νομίσματα "άρχισαν να συγκεντρώνονται στην (κεντρική) τράπεζα. Και πλέον η τράπεζα άρχισε να τα αξιοποιεί", είπε ο Πουργκίν στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας επίσης πως το μέτρο αυτό είναι "προσωρινό".

Περίπου 100 πρόσωπα συγκεντρώθηκαν το πρωί στο προπύργιο των αυτονομιστών για να πάρουν τις συντάξεις τους, μπροστά στο φακό τηλεοπτικών συνεργείων και φωτοειδησεογράφων ξένων ΜΜΕ.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πάντως η πλειονότητα των συνταξιούχων ζήτησε να πάρει τα χρήματά της σε γρίβνια, το ουκρανικό νόμισμα.

Πέραν του γρίβνια, το ρωσικό ρούβλι είναι ένα νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις περιοχές οι οποίες ελέγχονται από τους αυτονομιστές αντάρτες.

Το Κίεβο διέκοψε πλήρως τον περασμένο Νοέμβριο κάθε χρηματοδότηση στις περιοχές οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κι οποιασδήποτε άλλης παροχής. 

Οι τράπεζες και τα αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών έχουν κλείσει στα εδάφη των αυτονομιστών ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: