10.6.15

Η Κομισιόν απέρριψε και επισήμως την ελληνική πρόταση...

«Η Αθήνα έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»
«Ο Γιούνκερ δεν σχεδιάζει να συναντηθεί σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα»...
Αρνητική είναι η τοποθέτηση της Κομισιόν πάνω στο συμπληρωματικό ελληνικό κείμενο, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν σχεδιάζει προς το παρόν να συναντηθεί σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η...
Κομισιόν απέρριψε τη νέα ελληνική πρόταση, αφού ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε στην μεσημεριανή ενημέρωση των συντακτών ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι οι τελευταίες προτάσεις από την Αθήνα δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ Τσίπρα – Γιούνκερ και Ντάισελμπουμ. 

Τόνισε ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα. 

Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Νωρίτερα το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη απάντηση από τους δανειστές για τις προτάσεις που κατέθεσε.

Το νέο κείμενο αναφέρει πως τα πρωτογενή πλεονάσματα που δέχεται η Ελλάδα για το 2015 και το 2016 αναπροσαρμόζονται ανοδικά.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά αναπροσάρμοσε την πρόταση της προς τους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα 2015 από το 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και από το 1,5% του ΑΕΠ το 2016 στο 1,75%. 

Ωστόσο, η απόσταση με όσα ζητεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση παραμένει, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016.

Η ελληνική πλευρά δέχεται για τον ΦΠΑ οι συντελεστές 6,5%, 11% και 23%, να διαμορφωθούν στο 6,5%, 12% και 23%. Με τον τρόπο αυτό τα έσοδα από τον φόρο θα αυξηθούν από το 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ελλάδος στο 1,3 δισ. ευρώ. Όμως, παραμένει απόσταση 500 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη εισπρακτική απόδοση 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν σε ετήσια βάση οι δανειστές από τον ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: