24.6.15

Επίσκεψη Ν. Κοτζιά στα Σκόπια...

Επίσκεψη Ν. Κοτζιά στα ΣκόπιαΑπό τα Σκόπια αρχίζει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την πρώτη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την...
ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες και απώτερο σκοπό τη περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα ακολουθήσει μεθαύριο η επίσκεψη στο Βελιγράδι ενώ την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ποτγκόριτσα.

Στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Αρχικά με τον ομόλογό του Νικόλα Ποπόσκι, στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φατμίρ Μπεσίμι και αργότερα με τον πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέσκι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβάνοβ.

Γεύμα εργασίας θα παραθέσει το μεσημέρι προς τιμήν του ο ομόλογός του ενώ η επίσημη επίσκεψη του κ. Κοτζιά θα ολοκληρωθεί με τις επαφές που θα έχει στη συνέχεια με τους επικεφαλής των κυριότερων πολιτικών κομμάτων, και ειδικότερα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του SDSM, Ζόραν Ζάεβ, τον πρόεδρο του DPA, Μεντούχ Θάτσι και, τέλος, τον πρόεδρο του DUI, Αλί Αχμέτι.

Βασικό θέμα θα είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία βρίσκονται ήδη σε καλό σημείο, τόσο μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Κοτζιάς το τελευταίο διάστημα στη Βουδαπέστη, στη Ρίγα και στην Αττάλεια με τον κ. Ποπόσκι, όσο και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μπεσίμι στην Αθήνα. Μια επίσκεψη που διεξήχθη μέσα σε ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα στις συζητήσεις των δύο πλευρών, δημιουργώντας σαφείς ελπίδες για το μέλλον, τόσο σχετικά με τα ΜΟΕ όσο και σε επίπεδο διμερών σχέσεων και διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η συμφωνία για τα ΜΟΕ θα ολοκληρωθεί στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί και ο σχετικός κατάλογος.

Βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα τονίσει ως απαραίτητο στοιχείο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της πΓΔΜ των τάσεων της «περί αλυτρωτισμού»...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: