29.6.15

Κορωνάκης: Ξεπερνάει κάθε όριο η ανειλικρίνεια Γιούνκερ...

Ο γραμματέας του  ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης
Την ανειλικρίνεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προς τα μέρα που περιελάμβανε η πρόταση των θεσμών στη διάρκεια...
των διαπραγματεύσεων, επισήμανε ο  ο γραμματεάς της  Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5». Επισήμανε μάλιστα τη δήλωσε του δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, «Συγγνώμη, αυτό είναι ψέμα», που επιβεβαιώνει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση, αν τον κατέπληξε η παρέμβαση Γιούνκερ, ο Τάσος Κορωνάκης τόνισε πως «η ανειλικρίνεια ξεπερνάει κάθε όριο. Το να μιλάει για κοινωνικά δίκαιη πρόταση από την πλευρά των θεσμών, τη στιγμή που δεν επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση ούτε μια διαφορετική κατανομή των βαρών παρά τη διάθεση που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση για λύση, είναι απίστευτο».

Ζητούσαν περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Και στο πλαίσιο αυτό αναφέρει πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν μπορεί να λέει ότι ποτέ η πρόταση των θεσμών δεν περιείχε περικοπές στις συντάξεις, «τη στιγμή που ζητούσαν άμεσο περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, εφαρμογή πλήρως του μνημονιακού νόμου για το νέο υπολογισμό των συντάξεων, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Όσον αφορά τη δήλωση του Πίτερ Σπίγκελ, επισήμανε πως «τη στιγμή που ζητούσαν 1,8 δισ. (...) μέσα σε ένα χρόνο από το ασφαλιστικό σύστημα, βγαίνει και τους διαψεύδει ο Peter Spiegel των Financial Times. Αυτή είναι η στάση των εταίρων μέσα σ’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση».

«Νομίζω ότι οι δυνάμεις των δανειστών δεν εμπιστεύονται το πολιτικό προσωπικό της χώρας για να δώσει αυτή τη μάχη και χρησιμοποιούν κάθε μέσο σε μία πρωτοφανή εκστρατεία εκφοβισμού» σχολίασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Έχουν αναλάβει την εκστρατεία του “ναι” μιας και το “ναι σε όλα” που χρησιμοποιούσαν για πέντε χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις των μνημονίων έχει απορριφθεί οριστικά από τον ελληνικό λαό, προσπαθούν να επηρεάσουν ευθέως το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά, πρέπει να συζητήσουμε πολύ ανοιχτά τι σημαίνει το “ναι”».

Το «ναι» σημαίνει βάρη για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες

Όπως εξήγησε, το «ναι» σ’ αυτή την πρόταση σημαίνει βάρη για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και διευκρίνισε: «Απ’ το 23% ΦΠΑ στην εστίαση, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, πως επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής και κυρίως ότι οι προτάσεις των δανειστών δεν είναι συγκρίσιμες με τις προτάσεις καλής θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έψαχνε για συμφωνία-λύση που θα μας απεμπλέξει απ’ τον φαύλο κύκλο λιτότητας-χρέους και αυτό μέσω τον προτάσεών της για το χρέος και για ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας και ένα επενδυτικό σχέδιο βεβαίως που θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν διαφορετικό δρόμο και να δώσουν χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της».

Τέλος, ο Τάσος Κορωνάκης, ερωτηθείς για το κλίμα πόλωσης που φαίνεται ότι αναπτύσσεται λόγω του δημοψηφίσματος και της κρίσιμης κατάστασης, είπε  πως «ο κόσμος δείχνει νηφαλιότητα και ψυχραιμία που είναι η καλύτερη απάντηση σ’ αυτά το εκφοβιστικά μέτρα και σ’ αυτή την εκστρατεία που προσπαθούν να κάνουν οι δυνάμεις των δανειστών για να επηρεάσουν την άποψή του».

«Εμείς έχουμε βρεθεί 5 χρόνια αντιμέτωποι με μια απίστευτη πολιτική λιτότητας που κατέστρεφε και δημιουργούσε φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα», τόνισε και είπε πως «δεν πιστεύω ότι ελληνική κοινωνία μπορεί να φοβηθεί μετά απ’ αυτά τα 5 χρόνια, ξέραμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στο στόχαστρο από την πρώτη στιγμή και σήμερα βλέπουμε όλες οι συντηρητικές δυνάμεις της γηρασμένης Ευρώπης να ενώνονται εναντίον μας γιατί το στοίχημα να είναι μεγάλο».

Όπως επισήμανε, «εάν εμείς τα καταφέρουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, η ελπίδα θα έχει ριζώσει σε όλη την Ευρώπη και θα αμφισβητεί την εξουσία αυτών που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα ο λαός να υψώσει το ανάστημα του, όπως το έχει κάνει μέχρι τώρα σε κάθε κρίσιμη στιγμή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: