4.6.15

Την αποβολή της πολιτικής αγωγής ζήτησαν οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες...

Μιχάλης Αρβανίτης
Το δικαστήριο επέτρεψε να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους της μητέρας και της αδελφής του Παύλου Φύσσα.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε... να απορριφθούν τα αιτήματα για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που υπέβαλαν την προηγούμενη φορά ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης.

Όπως είπε η κ. Οικονόμου, οι κατηγορούμενοι, πρώην και νυν βουλευτές, θα είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αυτά τα αιτήματα μόνο σε περίπτωση που η δίκη επρόκειτο να αναβληθεί ή να ματαιωθεί. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει σε άλλο χρόνο για το θέμα αυτό.
Γιώργος Ρουπακιάς

Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αρβανίτης: Πολιτική εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης

Σε πολιτική εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ώστε να αποδοθεί συλλογική ευθύνη στα μέλη της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχαήλ Αρβανίτης.

«Ο Ρουπακιάς θα έπρεπε να δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αν δεν αποφάσιζε η προηγούμενη κυβέρνηση να παραπέμπει τα μέλη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής, που έλαβε τον λόγο για το θέμα της άρσης των περιοριστικών όρων του, ζήτησε να αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής του σε δημόσιες εκδηλώσεις ως όρος αντισυνταγματικός και παράνομος.

«Πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση κάνει στενή ερμηνεία του νόμου... Στην περίπτωση τη δική μου, μου στερήθηκε ο λόγος. Αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» υποστήριξε ο Μ. Αρβανίτης.

«Ποιος λόγος σας στερήθηκε;» τον ρώτησε η πρόεδρος. «Μου απαγορεύθηκε η συμμετοχή μου σε δημόσια εκδήλωση... Είναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη, παραβιάζει την ελευθερία του λόγου. Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτές τις ενστάσεις εάν από την αρχή δεν είχε ληφθεί ως δεδομένο η εξατομίκευση της ενοχής. Κατόπιν εντολής της τότε εξουσίας - αποδειδεγμένης εντολής- αποδόθηκε συλλογική ευθύνη. Το δικαστήριό σας, αν είχε γίνει σωστά η προδικασία, θα έπρεπε να κηρύξει εαυτόν αναρμόδιο ειδικά για τον Γ. Ρουπακιά που θα έπρεπε να κριθεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο» απάντησε ο βουλευτής.

«Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο...» ανέφερε η πρόεδρος. «Δεν θα έπρεπε να αχθούμε ενώπιον του δικαστηρίου σας αν είχε γίνει σωστά η προδικασία» σημείωσε ο Μ. Αρβανίτης.
Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές ΚορυδαλλούΑντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Την αποβολή της πολιτικής αγωγής ζήτησαν οι κατηγορούμενοι

Την αποβολή της πολιτικής αγωγής από τη δίκη, όσον αφορά το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (187 Π.Κ.) ζήτησαν οι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους.

Στις ενστάσεις τους, με τις οποίες χαρακτήρισαν «αόριστες» και «απαράδεκτες» τις δηλώσεις πολιτικής αγωγής, οι υπερασπιστές υποστήριξαν ότι για το εν λόγω αδίκημα, φορέας του έννομου αγαθού που πλήττεται -όπως η ανθρώπινη ζωή- δεν είναι ένας ιδιώτης, αλλά το Δημόσιο.

«Αν μπορεί οποιοσδήποτε να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού ο οποιοσδήποτε για λόγους δημοσιότητας, θα μπορεί να ζητά παράσταση πολιτικής αγωγής γενικά. Μόνο το Δημόσιο θα μπορούσε να παρίσταται ως πολιτική αγωγή, κι όχι ένας ιδιώτης», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικά, η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Αντ. Γρέγου, που βαρύνεται μόνο με το αδίκημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ισχυρίστηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο κατηγορούμενος «δεν συνδέεται με καμία από τις πράξεις, παρά μόνο με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής».

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: