6.6.15

Λαφαζάνης: Με κάθε υποχώρηση που κάνουμε, ζητούν περισσότερα μέτρα...

Λαφαζάνης: Με κάθε υποχώρηση που κάνουμε, ζητούν περισσότερα μέτρα
«Έχω την αίσθηση ότι η πρωτοβουλία για τη σύντμηση των δόσεων προς το ΔΝΤ και την αποπληρωμή τους στο τέλος του μήνα προήλθε από το ίδιο το Ταμείο, μπροστά στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην...
πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου» δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» και κάνει λόγο για πανικό των θεσμών, μπροστά σε μια πιθανή απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, είτε από επιλογή είτε από αδυναμία.

Ο Π.Λαφαζάνης καταλογίζει στους λεγόμενους «θεσμούς» ότι εφαρμόζουν μια άθλια μακιαβελική τακτική, καθώς την ώρα που επιδεικνύουν ένα αδίστακτο πρόσωπο και στραγγαλίζουν την οικονομία, ταυτόχρονα ασκούν μια επικοινωνιακή πολιτική «καρότου και μαστίγιου» και επιχειρούν να αποτρέψουν «πάση θυσία» μια σχεδιασμένη εναλλακτική λύση για την χώρα, με όχημα τη διακοπή της αποπληρωμής του χρέους.

«Τώρα πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, τόλμη και ριζοσπαστικότητα, προκειμένου να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις για τον τόπο και την πορεία του» τονίζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, επισημαίνοντας ότι κάθε υποχώρηση που κάνει η Κυβέρνηση, αντί να φέρνει πιο κοντά μια συμφωνία, αξιοποιείται από τους «θεσμούς» για να ζητάνε ακόμα περισσότερα αντικοινωνικά μέτρα και να σφίγγουν περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της χώρας.

Ερωτηθείς για τη θέση που εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης τα οποία τάσσονται υπέρ της προκήρυξης εκλογών εάν δεν επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά ότι η κυβέρνηση διαθέτει σαφή λαϊκή εντολή, η οποία συνεχώς διευρύνεται σε βάρος της εγχώριας «πέμπτης φάλαγγας», προκειμένου να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα, με όλα τα δυνατά δημοκρατικά μέσα και με κάθε δυνατή εναλλακτική λύση.

Στις αναφορές περί επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, ο υπουργός απαντά ότι η πειθαρχία την οποία όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρώτα από όλα να επιδείξουν, αφορά στο ριζοσπαστικό του πρόγραμμα και στη λαϊκή εντολή που έλαβε.

Για τις αποκρατικοποιήσεις που ζητούν οι εταίροι, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται και δεν πωλείται, ούτε η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε εκποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων και στρατηγικών ακινήτων-φιλέτων, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

«Το θέμα δεν είναι να κάνω εγώ «πίσω» ή να μην κάνω. Το θέμα είναι να μην κάνει «πίσω» η πατρίδα μας και οι ιδιωτικοποιήσεις μάς πάνε πίσω» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ της Πετρούπολης, στις 18-20 Ιουνίου, όπου θα μετάσχει υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, είναι πιθανόν να υπάρξει τελική συμφωνία τόσο για τον ρωσικό αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας, όσο και για την επισημοποίηση της ένταξης της Ελλάδας ως μέλους της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις για την «προκαταβολή» στην ελληνική δημόσια εταιρεία που θα συμμετέχει στην κατασκευή και διαχείριση του αγωγού και η οποία θα εξοφληθεί με τα κέρδη που θα έχει από τη λειτουργία του.

Τέλος, σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί μερίδα βουλευτών και κομματικών στελεχών για ατυχείς επιλογές σε πρόσωπα που στελεχώνουν δημόσιες επιχειρήσεις και θέσεις, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αρκείται να σχολιάσει:

«Ασφαλώς θα είχα πολλά να πω. Αλλά δεν είναι κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια συζήτηση, όταν η κυβέρνηση βάλλεται και μπροστά της έχει κρίσιμες επιλογές.»

«Δεν δεχόμαστε την εξόντωση της χώρας εντός ευρωζώνης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της ευρωζώνης, δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην βρετανική Daily Telegraph.

Ο υπουργός εκτιμά ότι ένα τρίτο μνημόνιο λιτότητας θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τη χώρα και επισημαίνει ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης που πρέπει να κάνουν την επιλογή, για το τι θέλουν με την Ελλάδα.

Τονίζει πάντως, ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συγκλίσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», που δεν μοιάζουν να επιδιώκουν συμφωνία, αλλά ζητούν «γη και ύδωρ»: την λεηλασία της κοινωνίας και τον διασυρμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα δεχόταν αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της Ενέργειας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά ότι η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων θα ισοδυναμούσε με μείζον εθνικό έγκλημα και θα έμοιαζε με τη χαριστική βολή στη χώρα μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής εξόντωσης.

«Όχι μονό δεν μπορώ να συναινέσω σε ενδεχόμενες τέτοιες επιλογές, αλλά και θα τις αντιπαλέψω σθεναρά. Δεν πιστεύω όμως, ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί εκποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας» αναφέρει ο υπουργός.

Σε ερώτηση για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «ανησυχεί την ΕΕ», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζει πως η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και η διέλευση από τη χώρα μας του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, είναι απολύτως συμβατή με τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη για τη χώρα, θα την υποβοηθούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία επιλογών, ενώ θα συνέβαλλε για περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

«Η νεοψυχροπολεμική απομόνωση της Ρωσίας και οι κυρώσεις σε βάρος της, δεν είναι καθόλου φρόνιμη πολιτική» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: