14.6.15

Οι επιλογές της Ελλάδας τελειώνουν…

Οι FT καλλιεργούν τον φόβο του capital control…

Ενα ακόμη δημοσίευμα... φόβου έρχεται από το εξωτερικό, αυτή τη φορά από τους Financial Times.

Το...
δημοσίευμα έχει τίτλο: "Τελειώνουν οι επιλογές για να αποφύγει η Ελλάδα το capital control".

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: "Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) έμοιαζε απόμακρη, αλλά με την κυβέρνηση να ξεμένει από λεφτά και τους νευρικούς καταθέτες να σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, η συζήτηση για τέτοια μέτρα αρχίζει να διαδίδεται και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ίσως η Αθήνα θα αναγκαστεί σύντομα να τα επιβάλει".

"Είμαστε τέσσερις με έξι εβδομάδες μακριά από την πιθανή επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών", λέει ο Daniel Gros, επικεφαλής think tank των Βρυξελλών. "Υπάρχει πάντα μια προσωρινή λύση που μπορούν να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, αλλά πλέον πλησιάζουμε πραγματικά κοντά".

"Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. Τότε, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να επαναλάβει την εμπειρία της Κύπρου και της Αργεντινής, οι οποίες επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την αιμορραγία των τραπεζών ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών ωστόσο δεν είναι κάτι απλό. Τέτοια μέτρα αποτρέπονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, που προστατεύουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων – μαζί με τη διακίνηση εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών- σαν έναν από τους τέσσερις πυλώνες της Ένωσης. Θα ήταν στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει αντιλαϊκά μέτρα, όπως ο περιορισμών αναλήψεων, εκθέτοντας την κυβέρνηση στους εξαγριωμένους πολίτες. Χωρίς τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, είναι αδύνατο να επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί», τονίζει ο Guntram Wolff, επικεφαλής του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Πρέπει όντως να υπάρχει η συνεργασία των ελληνικών αρχών»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: