25.6.15

Φίλης: Κορυφώνονται εκβιασμοί και πιέσεις...

Φίλης: H πρόταση Σαμαρά παραπέμπει σε «Ιουλιανά»
«Είναι μια - θα έλεγα και το εννοώ τώρα - τελική φάση. Ή θα υπάρχει συμφωνία, ή δεν θα υπάρχει σήμερα. Το λένε και οι απ' έξω, η αξίωση να επαναφέρουν εξοντωτικά μέτρα δείχνει ότι κορυφώνονται εκβιασμοί και πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας», δήλωσε το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Και μόνο η δημοσιοποίηση μέτρων υπό μορφή τελεσιγράφων «αποδεικνύει...
ότι η διαπραγμάτευση είναι εκβιαστική», είπε στο MEGA. Kαι πρόσθεσε, πως, η σκληρή χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση «δεν υποχωρεί σε τέτοια ζητήματα». «Οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορεί να περιλαμβάνει κατεδάφιση όσων κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στη χώρα μας και την βύθιση της χώρας σε περαιτέρω ύφεση και κρίση».

«Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω συζήτηση στα δημοσιονομικά, αυτό που υπάρχει ως εκκρεμότητα είναι το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας είτε για να ξεπληρωθούν οι δόσεις των δανείων είτε για να ενισχυθεί μια πορεία σταδιακής εξόδου από την ύφεση και ανάπτυξης και το χρέος που είναι κομβικό θέμα», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το θέμα της κατάργησης της έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζοντας πως «έχουμε κάνει προτάσεις ισοδυνάμων στο θέμα αυτό», ενώ για την εστίαση και την επιμονή των δανειστών για ΦΠΑ 23% είπε πως αναγνωρίζει «πόσο λεπτό» θέμα είναι. «Μιλάμε για μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που συμμετέχουν πολλοί νέοι, εμπλέκεται και ο τουρισμός».

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση αντιπαραβάλει το θέμα του χρέους και της χρηματοδότησης και πως «καμιά συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει αν σε αυτά τα επίμαχα σημεία οι δανειστές δεν απαντήσουν τι λένε».

Στο επιχείρημα των δανειστών ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι υφεσιακό απάντησε πως «όταν μιλάμε για ύφεση αυτοί που επέβαλλαν στη χώρα μας ύφεση και ανεργία 1,5 εκατομμύριο τι εννοούν, εννοούν ότι πληρώνουν και αυτοί που έχουν» ενώ οι πιστωτές είπε έχουν το δικό τους μοντέλο, αυτό της κατεδάφισης αυτών των μέτρων, «δηλαδή της λογικής φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών».

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης για την φορολόγηση επιχειρήσεων, «έχουμε αντίληψη ενίσχυσης επιχειρηματικής δράσης αλλά σε ένα πλαίσιο μέσα, δεν λέμε να πληρώνουν επί του τζίρου αλλά επί των κερδών».

Για τη δήλωσή του σχετικά με τα μακαρόνια σημείωσε ότι απάντησε στη στημένη προπαγάνδα των καναλιών, ότι «από την αύξηση κατά 8 λεπτά στο πακέτο τα μακαρόνια, θα επιβαρυνθεί το λαϊκό εισόδημα κατά 800 ευρώ το χρόνο».

«Είναι προφανές ψέμα ή κακός υπολογισμός και είπα βεβαίως υπάρχει επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος, τι τάξης θα δούμε όταν δούμε το λογαριασμό», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι για να μείνει το 13% ΦΠΑ στο καλάθι της νοικοκυράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: