9.6.15

«Εφικτή η συμφωνία, αλλά...


... χωρίς να κόψουμε συντάξεις και επιδόματα».
Συνέντευξή Αλέξη Τσίπρα, στην "Corriere della Sera"...
Στην επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους που θα επιτρέψει την «αυγή» μιας νέας ημέρας για τη χώρα και θα την οδηγήσει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές με μία ανταγωνιστική οικονομία, στοχεύει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera".

Επαναλαμβάνει...

ότι η κυβέρνηση απορρίπτει προτάσεις που μειώνουν συντάξεις και επιδόματα και φέρνουν αύξηση στο ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορεί να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Νομίζω ότι αύριο θα αρχίσει συζήτηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Έχουμε παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο που περιλαμβάνει το κοινό έδαφος που προσδιορίστηκε μετά τις τεχνικές διαπραγμάτευσης με την Ομάδα των Βρυξελλών. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη της απόστασης υπάρχει σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, φέρνοντας εναλλακτικές προτάσεις. 


Όλα αυτά, όμως, θα έχουν νόημα ακόμα εάν υπάρχει η βούληση από τα κοινοτικά όργανα για την εξεύρεση σειρά λύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θέλουμε να βάλουμε τέλος μια για πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Ο κ.Τσίπρας επισημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια. 


«Υπάρχει μια θετική στάση για τις εναλλακτικές προτάσεις για τη μείωση των συντάξεων. Ο στόχος μας είναι τα μέτρα να περιέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρεθεί μια συμφωνία, όχι μόνο για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα βοήθειας αλλά και πώς θα κάνουμε ανταγωνιστική οικονομία. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορεί να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».


«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που έχει σαφώς αποτύχει»


Σχετικά με τη στάση των θεσμών ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποτύχει, διότι αυτό θα κόστιζε. Ευρώπη και τα θεσμικά όργανα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».


Σχετικά με την πρόταση των θεσμών, την οποία απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ο ίδιος τονίζει: 


«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που έχει σαφώς αποτύχει. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται η εφαρμογή μέτρων που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα αρχής, αλλά και επί της ουσίας.


Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες, να αυξηθεί κατά 10% το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. 


Πρόκειται για προτάσεις που δεν μπορούμε να δεχθούμε, όχι μόνο επειδή εμπίπτουν στο λαϊκή εντολή που λάβαμε, αλλά επειδή, αν δεχτούμε θα είναι ένα πλήγμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».


«Η ελληνική αποτυχία θα είναι η αρχή του τέλους της Ευρωζώνης»


Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «στην Ελλάδα η λιτότητα τέθηκε σε εφαρμογή με μια βιαιότητα που δεν έχουμε ξαναδεί και οδήγησε σε καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. 


Η ανεργία από 12 έφτασε 27% μέσα σε τρία χρόνια, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανθρωπιστική κρίση των αστέγων και όσων ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας έχουν αυξηθεί κάθε μέρα». 


Και συνεχίζει: «Απλά συγκρίνετε τους δείκτες της κοινωνικής ανισότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη πριν και μετά τη μεγάλη κρίση του 2008.

Οι συνταγές που εφαρμόζονται έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο τη δημιουργία κινήτρων για περισσότερα κέρδη, σε αύξηση των επενδύσεων. Η μεγάλη υπόσχεση ήταν ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη την κοινωνία».

Σχετικά με την αναφορά του Ματέο Ρέντσι ότι οι Ιταλοί δεν μπορούν να πληρώνουν τις συντάξεις των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός λέει:


«Θα μιλήσω μαζί του και θα του εξηγήσω ότι έκανε λάθος σε αυτό το σημείο. Οι συγκρίσεις είναι άστοχες. Στην Ελλάδα μέσα σε 5 χρόνια οι συντάξεις έχουν μειωθεί έως και 44%, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έως και 32% .Όλο το βάρος της κρίσης έχει πέσει στους φτωχούς και τη μεσαία τάξη». 


Επίσης για μία ακόμη φορά επισημαίνει ότι «η ελληνική αποτυχία θα είναι η αρχή του τέλους της Ευρωζώνης. Εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν μπορούν να χειριστούν ένα πρόβλημα όπως αυτό της Ελλάδας που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της Ευρώπης,ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών σε χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε χώρες όπως η Ισπανία,η Ιταλία που έχουν 2 τρισ. χρέος;».



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: