1.6.15

Το παρασκήνιο της παραίτησης Παναρίτη...


Η απόφαση για ορισμό της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ αποτέλεσε για αρκετούς στο Μαξίμου, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ την επιβεβαίωση μιας φήμης που κυκλοφορούσε για αρκετό καιρό, αλλά ήλπιζαν να μην ισχύσει τελικά.

Δεν ήταν άλλωστε...
λίγοι που άφηναν να εννοηθεί ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας πιέζει με όλα τα μέσα για να διοριστεί στην συγκεκριμένη θέση. Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης φαινόταν να έχει ενοχληθεί με τον «αποκλεισμό» της συνεργάτιδάς του από την τεχνική ομάδα διαπραγμάτευσης κατά την πρόσφατη «ανακατανομή» αρμοδιοτήτων.

Κύκλοι του Μαξίμου επιμένουν ότι η επιλογή της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ έγινε συλλογικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απόφαση ήταν και ομόφωνη, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τεσσάρων υπουργών, αντέδρασε έντονα στην πρόταση που κατέθεσε ο Γιάνη Βαρουφάκης και υποστήριξε ο Γιώργος Σταθάκης. Ο δε Γιάννης Δραγασάκης δεν θέλησε να τοποθετηθεί.

Στην Κουμουνδούρου η είδηση προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, οι οποίες δεν περιορίστηκαν σε μια τάση, με τον Τάσο Κορωνάκη να εκφράζει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης την αντίθεσή του με την συγκεκριμένη επιλογή.

Την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών έλαβε η βουλευτής Β' Αθήνας Βασιλική Κατριβάνου, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ότι «ενώθηκαν» τέσσερις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους 44 υπογράφοντες βουλευτές συγκαταλέγονται οι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος, καθώς συμμετέχοντες σε όλες σχεδόν τις τάσεις, και συγκεκριμένα στους «53+», στην «Αριστερή Πλατφόρμα», στην «Ενωτική Κίνηση» και την ΚΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να υπογράψουν και ακόμα δυο βουλευτές από την «Πλατφόρμα 2010», καθώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης αντέδρασε έντονα δημοσίως, αλλά τελικά επέλεξαν να μην «σηκώσουν» το όλο θέμα περισσότερο.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η κίνησή του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει τον Γιάνη Βαρουφάκη την Κυριακή στο Μαξίμου και να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το θέμα Παναρίτη, αποσκοπούσε στο να πέσουν οι τόνοι, αλλά και να μην λάβει δημοσιότητα η επιστολή των 44 βουλευτών. Η δυσαρέσκεια πάντως υιοθετήθηκε από τον πολύ στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Νίκου Παππά, που, αναπαράγοντας το «tweet» του Δημήτρη Παπαδημούλη, διαφοροποιήθηκε για πρώτη φορά από μια επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ.Γ. της Κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς.

Το «κλίμα», λοιπόν, «βάρυνε» υπερβολικά για την Έλενα Παναρίτη και το ευρύ ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό «μέτωπο», που έφτασε μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού, έπρεπε να «κλείσει» το ταχύτερο δυνατόν. Η πιο πρόσφορη μέθοδος ήταν η ίδια να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία θα αρνείτο την «πρόταση» για διορισμό της στο ΔΝΤ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: