8.6.15

Υποχρεωτική η δημοσιοποίηση προϋπολογισμών Δημοσίου και ΟΤΑ...

Ο Γιώργος ΚατρούγκαλοςΤην υποχρεωτική δημοσιοποίηση, μέσω της «Διαύγειας», των προϋπολογισμών υπουργείων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δήμων και...
περιφερειών, προβλέπει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η εγκύκλιος είναι σύμφωνη με τις σχετικές προβλέψεις του ν. 4305/2014, που αφορά την «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα…». Στο 15 του νόμου προβλέπεται η υποχρέωση ανάρτησης στο πρόγραμμα «Διαύγεια» των στοιχείων εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δημόσιων φορέων, αλλά και χρηματοδοτούμενων από το Δημόσιο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία

Με άλλη εγκύκλιο του Γιώργου Κατρούγκαλου γνωστοποιήθηκε πως δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα με θέμα «Κωδικοποίηση διατάξεων για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία», με το οποίο κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι ισχύουσες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις που αφορούν το δικαίωμα, τους όρους και τη διαδικασία πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έχει σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και τη βελτίωση της αξιοπιστίας της δράσης της δημόσιας διοίκησης. Με τις διατάξεις του διασφαλίζεται πλέον η ομοιόμορφη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με τη διαδικασία πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία.

Επίσης, ο Κώδικας Πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα και στοιχεία καθίσταται σημαντικό εργαλείο τόσο για τη δημόσια διοίκηση όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους στο σχετικό πεδίο και αναμένεται να συντελέσει στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: