4.6.15

Βαρουφάκης: Η Μέρκελ να απευθύνει «Λόγο Ελπίδας» στους Έλληνες...

Βαρουφάκης: Η Μέρκελ να απευθύνει «Λόγο Ελπίδας» στους ΈλληνεςΤην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προτείνει ως την καταλληλότερη για να εμπνεύσει την ελπίδα στους Έλληνες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με νέο άρθρο του στο...
Project Syndicate.

Ο κύριος Βαρουφάκης, στο μακροσκελές άρθρο του, που όπως αναφέρει γράφτηκε την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπορσωπεία παρουσίαζε στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, συγκρίνει την κατάσταση στην σημερινή Ελλάδα με την Γερμανία του 1945, όταν μόλις είχε συνθηκολογήσει για την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, ο αμερικανός υπουργός Τζέιμς Μπάιρνς εκφώνησε στην Στουτγκάρδη τον «Λόγο της Ελπίδας» προς τους Γερμανούς, που είχαν ανάγκη να ακούσουν πως η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει την προσπάθειά τους για ανάκαμψη. 

«Φυσικά, η Γερμανία οφείλει την μεταπολεμική ανάκαμψη και τον πλούτο στους ανθρώπους της και τη σκληρή δουλειά τους, αλλά και την αφοσίωση σε μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη. Αλλά οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιήσει την εκπληκτική μεταπολεμική αναγέννηση τους χωρίς την υποστήριξη που καθορίστηκε από την "Ομιλία της Ελπίδας"» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Βαρουφάκης.

«Σήμερα, είναι η χώρα μου που είναι εγκλωβισμένη σε παρόμοιες συνθήκες και έχει ανάγκη από ελπίδα. Οι ηθικολογικές αντιρρήσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα αφθονούν, στερώντας από τους ανθρώπους της, τον απαραίτητο "πυροβολισμό" για την επίτευξη της δικής τους αναγέννησης. Ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που βρίσκεται ήδη γονατισμένη, λόγω της πιό επαχθούς δόσης λιτότητας που οποιαδήποτε χώρα έχει ποτέ αντέξει σε καιρό ειρήνης. Καμία προσφορά ελάφρυνσης του χρέους. Κανένα σχέδιο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και βεβαίως καμία ακόμα "Ομιλία της Ελπίδας" για αυτό τον πεσμένο λαό», τονίζει ο υπουργός.

Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη μια τέτοια ομιλία, προσθέτει ο κύριος Βαρουφάκης και εξηγεί: «Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένας τέτοιος λόγος; Μια «Ομιλία της Ελπίδας» για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι τεχνική. Θα πρέπει απλά να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη θάλασσα, ένα διάλειμμα από τα τελευταία πέντε χρόνια με την προσθήκη νέων δανείων στο ήδη μη βιώσιμο χρέος». 

Όσον αφορά στο ποιος είναι ο καταλληλότερος για την εκφωνήσει; Ο κύριος Βαρουφάκης είναι σαφής: «Ομιλητής θα πρέπει να είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε ακροατήριο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη της επιλογής της. Αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για μια νέα προσέγγιση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Η ελπίδα ήταν η δύναμη του καλού για την μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι η δύναμη για την θετική μεταμόρφωση τώρα. Μια ομιλία από την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα ήταν ένα σπουδαίο βήμα για να προχωρήσει», καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης. 


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: