9.6.15

Αυτή είναι η νέα ελληνική πρόταση στους θεσμούς...

«Μέτρο-μέτρο» καλύπτουν τώρα το χάσμα που τους χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στο κείμενο της νέας πρότασης που έστειλε στους θεσμούς η ελληνική πλευρά ανεβάζει και άλλο τους...
συντελεστές ΦΠΑ, ενώ δεσμεύεται και για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στη διετία 2015-2016.

«Κλειδί» για τυχόν συμφωνία θα αποτελέσει πάντως το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν δέχεται (όπως της είχε προταθεί παρασκηνιακά) υποσχετική για συζήτηση του θέματος στο μέλλον (π.χ από Σεπτέμβριο) αλλά δέσμευση των δανειστών «πώς και πότε θα κλείσει το θέμα». Επί του παρόντος πάντως, οι δανειστές δεν έχουν φέρει επισήμως στο τραπέζι σχέδιο για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1ον) Για τον ΦΠΑ:

- Στο γραπτό κείμενο προς τους θεσμούς η κυβέρνηση δέχεται αύξηση του μειωμένου συντελεστή 12% , από 11%, για να ξεπεράσουν τα αναμενόμενα έσοδα το 1 δισ. ευρώ (έναντι 900 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά)

- Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση και του υπερμειωμένου συντελεστή, από το 6% στο 6,5%, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που είχε σταλεί στους Θεσμούς.

- Στο κείμενο που εστάλη δεν είναι καταγεγραμμένη η πρόταση για ακύρωση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία όμως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ θα προβλέπει:
- ΦΠΑ 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
- ΦΠΑ 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
- ΦΠΑ 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: