11.6.15

Ν. Φίλης: Δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο...

...με ένα άρθρο...
Στο λάθος της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περισσότερες μονομερείς ενέργειες στο πρώτο διάστημα, αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην...
τηλεόραση του "ThePressProject" την Πέμπτη. 
Το μνημόνιο δε μπορεί να ξηλωθεί μόνο με ένα άρθρο, τόνισε. Σχετικά με το χρέος, ανέφερε ότι η σχετική Επιτροπή της Βουλής θα υποταχθεί στη διαπραγμάτευση
Αναλυτικά, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε σε λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περισσότερες μονομερείς ενέργειες το πρώτo διάστημα της ορμής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ψευδαίσθηση ότι θα υπερίσχυε η Δημοκρατία έναντι των τελεσιγράφων. «Είχαμε λανθασμένη εκτίμηση» είπε χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ήταν επίσης λάθος η επιλογή να μην τεθεί στο προσκήνιο η ανάγκη παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκτήσει υλικότητα. «Ο κόσμος θα βγει ξανά στους δρόμους αν χρειαστεί» τόνισε διευκρινίζοντας ότι «θα το αναζωογονήσουμε» αφού η αντίληψη της ανάθεσης «επιβιώνει» και είναι «ισχυρή».

Δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο με ένα άρθρο

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι είμαστε στη στιγμή της συμφωνίας και ότι τώρα όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να συμφωνηθούν. «Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε» ανέφερε επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφύλαξε μερικά ζητήματα κρίσιμα στη διαπραγμάτευση. Απαντώντας σχετικά με ενδεχόμενη επιλογή ρήξης της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι «ρήξη είναι η διαπραγμάτευση που κάνουμε». «Η διαπραγμάτευση που θέτει σε αμφισβήτηση το πλαίσιο που περνά τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας».

Διευκρίνισε πάντως, ότι ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν ενιαία στάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΔΝΤ που ζητά νέο μνημόνιο και να φύγει το θέμα του χρέους. Η βασική αρχή των θεσμών είναι η διασφάλιση του φιλελευθερισμού, σύμφωνα με το Νίκο Φίλη, ωστόσο «υπάρχουν ρωγμές» όπως είπε.

Σε σχέση με το μνημόνιο, το οποίο «καθιερώθηκε με εκβιασμό χρέους» επισήμανε ότι δεν καταργείται αλλά ξηλώνεται αλλά «δεν μπορεί να ξηλωθεί με ένα άρθρο», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας  ωστόσο την ανάγκη ρύθμισης του χρέους. «Το 47σέλιδο συνοδεύεται με ρήτρα χρέους» είπε.

«Οι συντάξεις, οι μισθοί, το χρέος, τα πλεονάσματα, η χρηματοδότηση από τους θεσμούς μιας αναπτυξιακής πορείας χωρίς μνημόνια, η ψήφιση εργατικής νομοθεσίας, η δίκαιη λειτουργία - ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο πρέπει να διευρύνει τους πόρους του» είναι για την κυβέρνηση κόκκινες γραμμές σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη.


Η πολιτική για το μεταναστευτικό έχει αλλάξει

Η αμυγδαλέζα δεν είναι η ίδια που ήταν, ανέφερε ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι η πολιτική για το μεταναστευτικό έχει αλλάξει. «Δεν είναι η πολιτική ανακατάληψης των πόλεων του κ. Σαμαρά» τόνισε.

Θα πέσουμε ή θα παλέψουμε

Ως προς τη στάση απέναντι στη συμφωνία, ανέφερε πως ό,τι φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει και ότι θα εγκριθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία.

«Ένα αριστερό κόμμα πρέπει να αφουγκράζεται την αγωνία της κοινωνίας, οι διαφωνίες αντανακλούν το διάλογο που γίνεται στην κοινωνία» εκτίμησε και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν κινήσεις ρήξης εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία και ρήτρες.

«Αν δεν έχουμε συμφωνία που να διασφαλίζει χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να πληρώσουμε από τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου» είπε χαρακτηριστικά.

«Για τίποτε δεν είμαι σίγουρος» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί η λιτότητα. «Το δίλημμα είναι σκληρό. Θα πέσουμε στους δανειστές ή θα παλέψουμε με τη λαϊκή εντολή για αλλαγή στη χώρα», τόνισε.

Ολόκληρη η συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: