24.6.15

Δ. Παπαδημούλης: Θα έχουμε καλή είδηση…

...όταν φύγει το ΔΝΤ από την Ευρώπη...
Ορισμένες δυνάμεις "δίνουν μάχη οπισθοφυλακών" για να υπονομεύσουν τη συμφωνία και "να ταπεινώσουν...
την κυβέρνηση" τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Κόκκινο».

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η Αθήνα διεκδικεί, αφενός «τη σαφέστερη δυνατή δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους» και αφετέρου ένα αναπτυξιακό πακέτο, απαραίτητο συν τοις άλλοις για να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Σχολιάζοντας τις «συστημικές» αντιδράσεις στην επικείμενη συμφωνία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Κάποιοι, που μέχρι  χθες φώναζαν ‘συμφωνία να’ ναι κι ό,τι να’ναι’, τώρα ανέβηκαν… στα κάγκελα και φωνάζουν για καταστροφική συμφωνία». Σε αυτούς, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδημούλης, συμπεριλαμβάνονται, πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφοι.

Αναφερθείς στην παρέμβαση του ΔΝΤ, που αξιώνει να απαλειφθούν από την επικείμενη συμφωνία μέτρα μεγαλύτερης φορολόγησης του πλούτου και των υψηλών επιχειρηματικών κερδών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρατήρησε: «Έτσι το ΔΝΤ δεν συμβάλλει καν στην ελάφρυνση του χρέους που είναι πάγια θέση του». Τόνισε ότι θα έχουμε μια «καλή είδηση», όταν, σε επόμενη φάση, το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε πως ήταν μεγάλο λάθος να κληθεί το Ταμείο στην καρδιά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κύριο Παπαδημούλη, τρεις είναι οι προϋποθέσεις για μια πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση: Η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, καθώς και ένα αποτελεσματικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Ερωτηθείς κατά πόσο η συμφωνία, αλλά και – ευρύτερα- οι «διαθέσεις» των δανειστών αφήνουν περιθώρια για όλα αυτά, ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Το κυριότερο πρόβλημα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα οι ξένοι, ότι πρέπει να αναμετρηθούμε με τις συστημικές παθογένειες της χώρας». Ανέφερε δε ως παράδειγμα το φορολογικό και τις δραματικές αδυναμίες είσπραξης φόρων, επί δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει καλύτερος δρόμος για τη χώρα και την Αριστερά εκτός Ευρώπης» είπε ο κ. Παπαδημούλης σημειώνοντας πως, ναι μεν είναι λογικό να μην αρέσει η σημερινή Ευρώπη της κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αλλά, όπως σημείωσε, υπάρχει και η άλλη Ευρώπη, των εργαζομένων, και των κινημάτων, που έχει προοπτικές ενδυνάμωσης...
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: