2.6.15

Ανησυχία στο Μαξίμου για καθυστέρηση των δανειστών...


Με ασφαλιστικό και εργασιακά να είναι από τα βασικά σημεία των διαφωνιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών, συνεχίζονται εντατικά οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η...
συγκρατημένη αισιοδοξία που βγάζει το Μαξίμου για την επίτευξη συμφωνίας, ίσως και εντός της εβδομάδας, μάλλον γίνεται και για επικοινωνιακούς λόγους, προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα που δεν θα επηρεάζει περισσότερο τις τραπεζικές καταθέσεις.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες του Real.gr, είναι πως η Αθήνα ανησυχεί ιδιαιτέρως, καθώς διαπιστώνει παρελκυστική τακτική εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι νιώθουν να έχουν «άνεση χρόνου» έως τις 30 Ιουνίου -ημερομηνία που ανέφερε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν- για επίτευξη συμφωνίας. 

Ο Β. Σόιμπλε, άλλωστε, ποτέ δεν έχει κρύψει τον στόχο του για εξάντληση των ημερομηνιών, προκειμένου η Ελλάδα στο τέλος του μήνα να έχει ξεμείνει από ρευστό και να δυσκολεύεται να πληρώσει ακόμα και μισθούς και συντάξεις, ώστε η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο να δεχθεί όλες σχεδόν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Χρέος και αναπτυξιακό πακέτο

Η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού για επίτευξη συμφωνίας είναι δεδομένη, όχι όμως και για μια συμφωνία που δεν θα διαφέρει ή θα είναι και πίσω από το mail Χαρδούβελη.

Με το άρθρο του, άλλωστε, στη Le Monde προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να δεχθεί περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από μέρους του διεθνούς τύπου, κυρίως εκείνου που είναι συνδεδεμένος με συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας των δανειστών.

Παράλληλα, η Αθήνα επιμένει να υπάρξουν δεσμεύσεις στο θέμα του χρέους, αλλά και η υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού πακέτου, προκειμένου να υποστηρίξει πως η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη, αλλά και να μπορεί πολιτικά να την υπερασπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσκεψη

Σε περίπτωση δημιουργίας συνθηκών επίτευξης συμφωνίας, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, προκειμένου «να δώσει τα χέρια» με Άνγκελα Μέρκελ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τις επόμενες, δε, ημέρες ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις επαφές του με τους επικεφαλής των θεσμών…

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: