6.6.15

Ρατσιστική ταρίφα σε τετραπληγικό...

Tαξί
Οχι μόνο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τη διαδρομή, αλλά καταφέρθηκε εναντίον του επιβάτη με υποτιμητικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Ακολούθησε...
καταγγελία του περιστατικού στην Υπηρεσία Δίωξης Ρατσιστικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα.

Το βράδυ της Κυριακής 24 Μαΐου, στη Ν. Σμύρνη, και αφού είχε ολοκληρωθεί η παράσταση της καλλιτεχνικής ομάδας Quilombola, με τίτλο «Ανθρώπινοι Ζωολογικοί Κήποι», μια παράσταση που αφορά ομάδες ανθρώπων που βιώνουν διακρίσεις, όπως τα ΑμεΑ, οι μετανάστες, οι άστεγοι, μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας κ.ά., ο συγγραφέας, κοινωνιολόγος και ένας εκ των ιδρυτών της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία, Ανδρέας Κουζέλης, βγήκε να συζητήσει με την παρέα του σχετικά με την παράσταση όπου είχε συμμετάσχει και ο ίδιος, καθώς πάσχει από σπαστική τετραπληγία.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα, κάλεσε ταξί από την υπηρεσία Taxiplon. Οταν επιβιβάστηκε στο όχημα άκουσε με τεράστια έκπληξη τον οδηγό να ρωτάει τον φίλο του που περίμενε απ’ έξω: «Πού το πάω;». Οχι. Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Καλά διαβάσατε. Ο οδηγός του ταξί αναφέρθηκε στον Α. Κουζέλη χρησιμοποιώντας ουδέτερο γένος, λες και επρόκειτο για κάποιο αντικείμενο και όχι για άνθρωπο.

Ο κ. Κουζέλης τού είπε ότι είναι σε θέση να του εξηγήσει πού έπρεπε να πάει, με τον οδηγό να απαντάει ότι αρνείται να πάρει έναν ανάπηρο που δεν μιλάει καθαρά. Ο συγγραφέας αντιπαρήλθε τα υβριστικά σχόλια του οδηγού και του ζήτησε ευγενικά να ξεκινήσει, όταν ο δεύτερος ξέσπασε σε φωνές, απειλώντας ότι θα καλέσει την αστυνομία (!) ωρυόμενος: «Τώρα θα σας δείξω εγώ παλιο-ανάπηρα που θέλετε να έχετε και άποψη!» και «Επιτέλους πάρτε το από εδώ να φύγω αλλιώς θα σας δείξω εγώ!».

«Πρώτη φορά έρχομαι αντιμέτωπος με τόσο ωμή και κατάφωρη ρατσιστική συμπεριφορά. Δυστυχώς δεν κράτησα τον αριθμό πινακίδων. Την επομένη κάλεσα στην εταιρεία, απ’ όπου έμαθα ότι ο οδηγός είχε προβεί σε καταγγελία ότι δήθεν “ο πελάτης δεν ήταν συνεργάσιμος”. Ζήτησα τα στοιχεία του, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να μου τα δώσει επικαλούμενη το απόρρητο», μας λέει ο Α. Κουζέλης.

Την ίδια μέρα κατέθεσε σχετική καταγγελία στην Υπηρεσία Δίωξης Ρατσιστικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Ο δικηγόρος του, Παναγιώτης Ρέλλας, μας ενημέρωσε ότι ο Α. Κουζέλης θα διεκδικήσει ενώπιον των αστικών και των ποινικών δικαστηρίων την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης και της προσβολής της προσωπικότητάς του.

Το θέμα ανέδειξε ο ιστότοπος www.presspublica.gr, απ’ όπου και αναπαρήχθη σε πολλά μπλογκ και ιστοσελίδες, με την πλειονότητα των αναγνωστών να καταδικάζει τη συμπεριφορά του οδηγού, ενώ πολλοί ζητούν την τιμωρία του και την αφαίρεση της άδειάς του.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την υπηρεσία ταξί Taxiplon. Η νομική σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι ο οδηγός δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση την εταιρεία και ότι πρόκειται για απλό συνεργάτη. «Η εταιρεία θα προχωρήσει στη διαγραφή του οδηγού, καθώς έχουμε πολύ υψηλά στάνταρ σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες μας. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι γνωστό άλλωστε ότι βρισκόμαστε κοντά στα ΑμεΑ. Η εταιρεία απολογείται για την όποια ταλαιπωρία υπέστη ο κ. Κουζέλης», μας είπε η νομική σύμβουλος.

 Διαλεκτή Αγγελή

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: