11.6.15

Οι Θεσμοί ζητούν ισοδύναμα απέναντι στις δικαστικές αποφάσεις...

"Αναπληρωματικά" μέτρα με τα οποία θα καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που...
τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές τις αποφάσεις που θα περιλαμβάνονται στην συμφωνία, ζητούν οι δανειστές.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές από τότε που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, οι πολίτες να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη για τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στους μισθούς ή τις συντάξεις και να δικαιώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τρύπα στα έσοδα και να βγαίνει εκτός στόχων το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα και γι' αυτό τον λόγο, προκαλώντας την έκπληξη των κυβερνητικών στελεχών. 

Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και στο θέμα του ΦΠΑ. Η ελληνική πλευρά στη νέα αντιπρόταση που κατέθεσε, ανέβασε από μισή έως μία μονάδα τους δύο από τους τρεις συντελεστές. 

Συγκεκριμένα, από 6% σε 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, από 11% σε 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% ΦΠΑ για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Ωστόσο, «μάχη» γίνεται στο ποια προϊόντα θα ενταχθούν στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ με τους δανειστές να ζητούν να μπουν περισσότερα τρόφιμα και την κυβέρνηση να αντιστέκεται. 

Με βάση τη νέα βελτιωμένη, όσον αφορά τη δημοσιονομική απόδοση, πρόταση, οι αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυξήθηκε κατά 2,3 δισ. ο ELA

Σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA ν΄ αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δισ. ευρώ.

Μετά την αύξηση αυτή στο σύστημα, παρά την εκροή καταθέσεων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το περιθώριο ασφαλείας στη ρευστότητα παραμένει στα 3 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: