8.6.15

Κάντε το όπως οι Λετονοί!...

Κάντε το όπως οι Λετονοί!
Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη και το σχέδιο των τριών θεσμών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς που τον συνόδευαν θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη τους.
Το «σοκ» και η...

«εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη» που ένιωσαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας επέβαλαν την άρνηση αποδοχής των ακατανόητα σκληρών προτάσεων, γεγονός όμως που προκάλεσε έκπληξη και στην απέναντι πλευρά. Οπως μεταφέρει ένας εκ των υπουργών που συμμετείχαν στις συζητήσεις, «οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι όλα θα λήξουν αίσια και ότι θα αποδεχτούμε την προτεινόμενη συμφωνία χωρίς αναστολές».

Την ώρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας συνέτρωγε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε διπλανή αίθουσα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι οι αξιωματούχοι και οι συνεργάτες που συνόδευαν τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διάλογοι που διημείφθησαν στο τραπέζι και μεταφέρονται στην «Εφ.Συν.» είναι αντιπροσωπευτικοί της νοοτροπίας των Ευρωπαίων παραγόντων. Οι συνεργάτες του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ ρώτησαν αρχικά τους συνομιλητές τους πώς τους φαίνεται το κείμενο των θεσμών. Οταν οι υπουργοί απάντησαν ότι είναι απαράδεκτο, οι Ευρωπαίοι ρωτούσαν επίμονα τους Ελληνες γιατί αρνούνται το «λογικό πακέτο» που συνέγραψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αγρια λιτότητα

Οι Ελληνες υπουργοί εξήγησαν ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι «άκρως υφεσιακά», πως δεν γίνεται να υιοθετήσουν ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά μόνο τους προσεχείς δύο μήνες και πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι επιτελείς άκουγαν προσεκτικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνονταν ανήσυχοι. Περισσότερο φαινόταν να απορούν για την «απροθυμία» της άλλης πλευράς. Η εξήγηση δόθηκε από έναν στενό συνεργάτη του Γιούνκερ, που είχε θητεύσει σε θέση-κλειδί για την κατάρτιση του άγριου προγράμματος λιτότητας στη Λετονία.

Το βασικό κομμάτι τού εν λόγω προγράμματος εφαρμόστηκε την περίοδο 2009-2011 επί πρωθυπουργίας Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το «δόγμα» του προγράμματος κινούνταν στη «γραμμή» της εσωτερικής υποτίμησης, παρά το γεγονός ότι η Λετονία είχε δικό της νόμισμα.

Η «ανταμοιβή» για την εφαρμογή του σκληρού προγράμματος και την εκποίηση της ισχυρής παραγωγικής βάσης της χώρας, την οποία είχε κληρονομήσει από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν η προσχώρηση της Λετονίας στην ευρωζώνη το 2014. Το εν λόγω πρόγραμμα και τα αποτελέσματα που έφερε στα δημοσιονομικά της Λετονίας θεωρήθηκε γι’ αυτό «παράδειγμα» προς μίμηση για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Ολα είναι επικοινωνία» είπε στο τραπέζι ο εν λόγω αξιωματούχος, εξηγώντας μάλιστα ότι στην περίπτωση της Λετονίας «η δουλειά που είχαμε να κάνουμε αφορούσε κατά 50% την κατάρτιση του προγράμματος και κατά 50% την επικοινωνιακή του εμπέδωση από την κοινωνία». «Οπως έγινε στη Λετονία, έτσι και στην Ελλάδα κάθε πρόγραμμα πρέπει να παρουσιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι συμβαδίζει με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης» συνέχισε ο αξιωματούχος.

Οι Ελληνες τον άκουγαν αποσβολωμένοι, με έναν εξ αυτών να του αντιτείνει ότι οι προτάσεις που περιγράφονται στο σχέδιο των θεσμών «δεν ωραιοποιούνται, καθώς βαραίνουν τα φτωχά στρώματα». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φάνηκε να μην καταλαβαίνει και ρώτησε σε ποιο κομμάτι αναφερόταν ο Ελληνας υπουργός. Ο τελευταίος έφερε ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στο 11% και το 23%, γεγονός που, αν ισχύσει, θα μειώσει για ακόμα μια φορά οριζόντια το πραγματικό εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων, αφού προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα, θα κοστίζουν περισσότερο, ενώ η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί οδηγώντας σε συνακόλουθη αύξηση τιμών μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών.

Επικοινωνιακά τρικ

«Εσείς πρέπει να πείτε στον κόσμο ότι παίρνετε λεφτά από τους πλούσιους» απάντησε ο Ευρωπαίος, αφήνοντας σύξυλο τον Ελληνα συνομιλητή του. Και συνέχισε εξηγώντας την επικοινωνιακή τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα αν υιοθετήσει τα μέτρα των θεσμών.

«Θα βασιστείτε στο εξής: αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα, όλος ο πληθυσμός θα επιβαρυνθεί. Ετσι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο και οι πλούσιοι, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωσαν το μερίδιο που θα περίμενε κανείς να πληρώσουν. Θα κατασκευάσετε λοιπόν μια στατιστική μελέτη που θα απεικονίζει τη διαφορά της επιβάρυνσης που θα κληθεί να πληρώσει η κάθε οικονομική ομάδα. Και θα παρουσιάσετε έτσι ότι οι πλούσιοι επί κυβέρνησής σας θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά από ό,τι πριν».

Η εντελώς αποπροσανατολιστική τακτική που πρότεινε ο αξιωματούχος στον υπουργό προκάλεσε ένα ακόμα «σοκ», καθώς σε μια ολιγόλεπτη κουβέντα αποκαλύφθηκε η νοοτροπία των Ευρωπαίων παραγόντων: αφενός εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και αφετέρου παρουσίασή τους κατά το δοκούν, διαστρέφοντας τα πραγματικά δεδομένα.

Στελέχη που συμμετέχουν στις συζητήσεις των εκατέρωθεν τεχνικών κλιμακίων μεταφέρουν άλλωστε αυτήν ακριβώς την οπτική: οι εκπρόσωποι των θεσμών διαρκώς καταθέτουν στα επιχειρήματά τους την ανάγκη για περικοπές από τη μεγάλη «δεξαμενή» των φτωχότερων στρωμάτων και όταν οι εκπρόσωποι της Αθήνας προβάλλουν πολιτική αντίσταση, τους απαντούν ότι πάντα υπάρχει τρόπος για να δικαιολογηθεί η κάθε σκληρή απόφαση.

Nίκος Σβέρκος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: