15.6.15

Συσκέψεις επί συσκέψεων υπό τον Τσίπρα...


Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός καθώς ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πιέζει, λίγες ώρες μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες.
Ο  Αλέξης Τσιπρας συναντήθηκε με την Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, ενώ πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή...
σύσκεψη και με τους Γιάννη Δραγασάκη,  Γιάνη Βαρουφάκη και Νίκο Βούτση.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη η οποία διεξάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο. 

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια», δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων».

«Κουβαλάμε στις πλάτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «την αξιοπρέπεια ενός λαού αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε».

Μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «βρισκόμαστε σταθερά στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, δεν αποχωρούμε από τη διαπραγμάτευση. Πήγαμε χθες από εκεί, θα ξανάπαμε όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, όταν “ωριμάσουν” από την πλευρά των δανειστών ορισμένα ζητήματα».

Στην επισήμανση ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο για αυτήν την «ωρίμανση», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Όσο έχουμε. Η έννοια του χρόνου είναι σχετική. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες μεγάλες στην ελληνική οικονομία, τις βλέπουμε. Δεν θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες με μια κακή συμφωνία».

«Τέσσερις φορές», συνέχισε ο ίδιος, «έχουμε ακούσει μέσα στο τετράμηνο ότι τελειώνει ο χρόνος και δεν τελείωσε. Συνεχίζει η διαπραγμάτευση, δεν είναι κάτι που μας ικανοποιεί, με την έννοια ότι υπάρχουν προβλήματα».

«Αν σπεύσουμε να υπογράψουμε μια συμφωνία που μειώνει τις συντάξεις που διαλύει τα κοινωνικά δικαιώματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι θα κάνουμε, θα κερδίσουμε τίποτα; Γι΄αυτό λέμε ότι η ωριμότητα χρειάζεται από εδώ και από εκεί», σημείωσε.

Μέσω του realfm 97,8 και της εκπομπής της Κάτιας Μακρή, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε τι βλέπει για την επόμενη μέρα με φόντο τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τι αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση:

«Δεν υπάρχει ζήτημα επόμενης μέρας. Παραμένω αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση, διότι με τη λογική που διακατέχει εμένα όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που λέμε ρήξη είναι μια υπόθεση που κανείς δεν πρέπει να υπολογίσει επαρκώς τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν και επειδή δεν μπορεί να τις προσδιορίζει κανείς γιατί δεν έχει ξανασυμβεί. Φαντάζομαι ότι θα επικρατήσει η λογική σε όλες τις πλευρές».

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «χωρίς να θέλω να επαινέσω την κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις τις προεκλογικές που είχε, έχει βάλει πάρα πολύ νερό στο κρασί της».

«Από την άλλη πλευρά, όμως, επιμένουν να ληφθούν μέτρα, τα οποία δεν έπεισαν κανένα ότι είχαν αποτελεσματικότητα. Δηλαδή, η μείωση μισθών και συντάξεων θα έχει επίπτωση στην οικονομία, δεν πρόκειται να βοηθήσει, ούτε βοήθησε μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: