23.6.15

Ποιοι στήριξαν και ποιοι άδειασαν τον Τσίπρα...

... στη Σύνοδο Κορυφής...
Στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο για να...
κλείσει άμεσα η συμφωνία με βάση τις ελληνικές προτάσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών προτάσεων, χρησιμοποίησε τη φρασεολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για συνολική βιώσιμη λύση, ενώ αν ήταν στο χέρι του η συμφωνία θα είχε κλείσει από χθες.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος που πριν τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup δήλωσε ξεκθάρα ότι οι ελληνικές προτάσεις γίνονται αποδεκτές και τον ικανοποιούν, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να δώσει στήριξη στην Ελλάδα.

Μάλιστα την εκτίμηση ότι μία συμφωνία με την Ελλάδα είναι εφικτή εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά κινούμενος στο πλαίσιο όσω προηγήθηκαν μέσα στη Σύνοδο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά να γίνει για την τελική συμφωνία.

Εκτός από τον Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας είχε στήριξη από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ Φινλανδία και Βέλγιο μαλάκωσαν τη στάση τους και τόνισαν ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.

Εξαιρετικά σκληρή από την άλλη ήταν η δήλωση που έκανε η Λιθουανή πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το πάρτι, αλλά τον λογαριασμό να τον πληρώσει κάποιος άλλος...

Πιο συγκρατημένη ήταν η Άνγκελα Μέρκελ που ουσιαστικά πρόκρινε τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για να λάβει μετά η ίδια αποφάσεις. Ανέφερε ότι οι ελληνικές προτάσεις, όπως είπαν και οι θεσμοί, αποτελούν σημείο εκκίνησης για συζητήσεις που πρέπει να ξεκινήσουν τώρα.

Όπως είπε η κ. Μέρκελ, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης, το οποίο ότι είναι τμήμα των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Να δούμε πρώτα -δήλωσε η γερμανίδα καγεκλάριος - εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδεχθεί μία συμφωνία και μετά θα μπούμε στη συζήτηση για τα εθνικά Κοινοβούλια.

Σόιμπλε και Νούναν δυναμίτισαν το Eurogroup

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν έναν έντονο διάλογο για το αν πρέπει να επιβληθούν κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και ο Ιρλανδός ομόλογος του, Μάικλ Νούναν, πίεσαν για περιορισμούς στην έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες αν δεν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είπε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι πολύ δύσκολο να τεθούν σε ισχύ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, όπου εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο.«Δεν είμαστε ένα νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» είπε ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με έναν αξιωματούχο...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: