15.6.15

Γ. Παπανδρέου: «Κυβέρνηση και πιστωτές να εγκαταλείψουν εμμονές ...





...και αδιέξοδες κόκκινες γραμμές»...

Για την ανάγκη άρσης του αδιεξόδου, κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε γραπτή δήλωσή του και καλεί κυβέρνηση και πιστωτές, «να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιέξοδες κόκκινες γραμμές και...
να αποδεχτούν τα αυτονόητα».

 Ολόκληρη η δήλωση του Παπανδρέου:

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της πορείας της από τη Μεταπολίτευση.


Ελληνική Κυβέρνηση και εταίροι - πιστωτές, οφείλουν να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιέξοδες κόκκινες γραμμές και να αποδεχτούν τα αυτονόητα.


Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να κατανοήσουν ότι οι θυσίες των Ελλήνων είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο και η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί και μάλιστα , σε αυτό το σύντομο διάστημα, είναι τόση όσο σε καμία άλλη χώρα.


Η Κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, οφείλει να δεσμευτεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που να είναι απολύτως σαφές ότι απαντούν στις αιτίες των προβλημάτων που μας οδήγησαν στην κρίση και ένα βήμα πριν από μια εθνική καταστροφή.


Απαιτείται άρση του αδιεξόδου σήμερα, πριν να είναι αργά.


Και βεβαίως, αυτές τις κρίσιμες ώρες, θα έπρεπε να υπάρξουν πρωτοβουλίες, όπως και πνεύμα συλλογικής εθνικής αντιμετώπισης της δύσκολης συγκυρίας. Να επιδιωχθούν ευρύτατες συναινέσεις για την στήριξη κρίσιμων αποφάσεων που θα

καθορίσουν το μέλλον του τόπου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, γίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο φανερό, ότι από το δημόσιο διάλογο απουσιάζει ο υπεύθυνος λόγος των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της πολιτικής οικολογίας.


Οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως, δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, που με την ασυλλόγιστη και ανεύθυνη στάση τους, ανέτρεψαν μια προοδευτική κυβέρνηση και στη συνέχεια συναγελάστηκαν με τη σκληρή δεξιά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα

στην Προοδευτική Παράταξη.

Συνυπεύθυνες, δυνάμεις που δεν μίλησαν, δεν αντέδρασαν ως όφειλαν, σε επιβλαβείς επιλογές των πρώτων.


Ελπίζω να κατανοούν το μέγεθος της ευθύνης τους, τουλάχιστον οι δεύτερες.


Τις τελευταίες ημέρες, δύο πολιτικά κόμματα που κινούνται στον προοδευτικό χώρο, εξέλεξαν νέες ηγεσίες.


Εύχομαι ειλικρινώς στην κυρία Φώφη Γεννηματά και στον κύριο Θανάση Θεοχαρόπουλο, καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν.


Ωστόσο, είναι προφανές ότι, ο χώρος μας, κατακερματισμένος και χωρίς τη δυνατότητα μιας δυναμικής παρέμβασης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, εμφανίζεται ως μεγάλος απών των εξελίξεων και δεν μπορεί να συνδιαμορφώσει τις προοπτικές της επόμενης ημέρας για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.


Άλλο τόσο προφανές είναι όμως, ότι καμιά κίνηση ηγεσιών και μόνο, δεν μπορεί να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Αυτό, θα αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην όποια προσπάθεια.


Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αλλά και προσωπικά, με τη διακριτή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα που καταθέσαμε με την Ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ , εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλλουμε στην ενότητα των

προοδευτικών δυνάμεων.

Τονίσαμε εξ' αρχής ότι, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών επιδιώκει να αποτελέσει τον καταλύτη της ενότητας του προοδευτικού χώρου.


Πριν από λίγες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και την απολύτως δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, απηύθυνα από το Πουατιέ της Γαλλίας, όπου συμμετείχα στο Συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μήνυμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, για έναν ειλικρινή αδιαμεσολάβητο διάλογο, με μια και μόνη προϋπόθεση: πρόταγμα και εγγύηση να αποτελέσουν οι αρχές και οι αξίες μας.


Ο ουσιαστικός διάλογος για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, δεν επιτρέπει συμφωνίες κορυφής, τεχνητές συγκολλήσεις ή συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι ερήμην των προοδευτικών Ελλήνων.


Με αυτά τα δεδομένα καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, τους νέους μας, να πάρουν στα χέρια τους το ιστορικό χρέος που έχουμε καθήκον να αναλάβουμε και να ανοίξουμε το δρόμο για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ικανής να διαμορφώσει και να καταθέσει μια νέα, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρώπη.


Μια πρόταση, που θα ανατρέπει τις παθογένειες του πελατειακού πολιτικο-οικονομικού συστήματος και θα βάζει φραγμό στις υπόγειες διαδρομές και στις εξαρτήσεις με τα κατεστημένα συμφέροντα.


Σήμερα, προοδευτικοί πολίτες που έχουν στόχο ζωής να αλλάξουν την Ελλάδα, αποτρέποντας τη χρεοκοπία και διασφαλίζοντας την πορεία της εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εκτός από το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, βρίσκονται και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ και στο ΠΟΤΑΜΙ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλοί παραμένουν πολιτικά άστεγοι.


Κανείς από όλους αυτούς τους προοδευτικούς Έλληνες δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στον αναγκαίο αυτό διάλογο.


Προσωπικά, δεσμεύομαι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση και να εγγυηθώ, όπως έκανα πάντα, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες θα τηρηθούν.


Είναι γνωστές εξ' άλλου, οι θέσεις και οι προτάσεις μου, όπως τις διατύπωσα στις 6 Ιουνίου 2015, οι οποίες και διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο - πρόταση, προς συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: