6.6.15

Η Ευρώπη τους...


Αχ αυτά τα λογάκια τους. Και όχι μόνο του Σόιμπλε ή του Ντάισελμπλουμ. Αλλά και κάποιων άλλων, που εμφανίστηκαν λίγο φιλέλληνες, πολύ μεταρρυθμιστές -σε ξένο κώλο- και πολύ Γερμανοί. Όπως ο...
Γκάμπριελ, για παράδειγμα, επικεφαλής της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας. Ο οποίος βγήκε προσφάτως από τα ρούχα του με τη συμπεριφορά μας. Με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει, όπως φαίνεται, το φιλελληνικό στρατόπεδο και να προσχωρήσει στους αγανακτισμένους με την Ελλάδα.
Τι είπε λοιπόν ο δεύτερος τη τάξει Γερμανός πολιτικός, σοσιαλιστής παρακαλώ, δηλώνοντας απογοητευμένος γιατί η Ελλάδα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος και άλλοι του είδους θεωρούν ορθές; Δώστε βάση: "Δεν μπορεί στο τέλος να πληρώνει ο Γερμανός φορολογούμενος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Είναι επιτακτικό. Το μήνυμα στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι: αρκεί να ψηφίζεις ριζοσπάστες - δημαγωγούς και να παίρνεις ό,τι θέλεις από την Ευρώπη. Αυτό θα διέλυε την Ευρώπη μας".
Υπάρχουν κάνα δυο καινούργια πραγματάκια εδώ που αξίζει να μας απασχολήσουν. Διότι, εντάξει, το παραμύθι περί Γερμανών φορολογουμένων -φάε το φαΐ σου γιατί θα έρθει ο Έλληνας να στο πάρει- έχει καταντήσει αηδία. Αλλά δεν είναι ενδιαφέρουσα η άποψη περί εκλογών και δημοκρατίας; Η άποψη ότι εμείς οι κακοί ψηφίσαμε τους δημαγωγούς και τώρα ζητάμε ό,τι θέλουμε από την καλή Ευρώπη; Κι έτσι πάμε για ευρωπαϊκό μπάχαλο; Διότι ο αντικαγκελάριος δεν μασάει τα λόγια του: Αυτό θα διέλυε την Ευρώπη μας!
Καταλάβατε, έτσι; Πρώτα λούζει αυτούς που εκλέξαμε ως δημαγωγούς. Μετά λούζει όλους εμάς που ψηφίσαμε δημαγωγούς. Εν συνεχεία μας λούζει συλλήβδην, κυβέρνηση και πολίτες, πως ζητάμε ό,τι θέλουμε. Και εν τέλει καταλήγει σε σήμα κινδύνου, εάν πάρουμε ό, τι θέλουμε. Αυτό θα διέλυε την Ευρώπη μας! Κι έτσι γίνεται σαφής η θέση του για τη δημοκρατία: Ψηφίστε ελεύθερα και ύστερα εφαρμόστε τις πολιτικές εκείνων που καταψηφίσατε!!
Ίσως όμως το κλειδί σ' αυτά είναι εκείνο το κτητικό: Η Ευρώπη μας. Την Ευρώπη τους υπερασπίζονται οι άνθρωποι. Που την απειλούν οι δημαγωγοί, όταν ζητούν ό,τι θέλουν -να μην κοπεί για παράδειγμα το ΕΚΑΣ. Κι έτσι ο Γερμανός δημαγωγός κάνει και τον Έλληνα δημαγωγό: Η Ευρώπη τους ή το ΕΚΑΣ μας;

Θανάσης Καρτερός

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: